”Det var rena sömnpillren”

TRAV

Det var soligt och varmt på Dannero.

Men det var det enda som påminde om Elitloppshelgen.

I övrigt var det iskallt.

Det var sommarvärme, snabb bana och perfekta förutsättningar – ändå var sex av gårdagens sju V75-lopp rena sömnpillren. Varför hände ingenting? Varför tog så få kuskar chansen att vinna loppen? Jo, därför att kvaliteten på merparten av hästarna var för låg. Därför ter det sig mycket märkligt att inte fler av de mest framgångsrika tränarna valde att skicka hästar till Dannero i går.

Det kan ju inte kommit som någon överraskning att det blev billiga lopp. Likadant var fallet i Umeå för 14 dagar sen.

I stället för Ådalen satsade stortränarna på att starta sina hästar på Örebro förra lördagen och på Åby i torsdags där konkurrensen som väntat var knivskarp. Det är ingen tillfället att landets mest vinnande tränare Kari Lähdekorpi, som håller till Halmstad, skickat hästar till både Umeå och Dannero.

Gårdagens prestation svarade Triton Sund för. Hans avslutning under V75-3:s sista 600 meter var formidabel. Citation var helt utan chans att försvara sig. Triton Sund har en mycket egen stil. I första sväng igår såg det ut som att hans fyra ben pekade åt lika många håll och galoppen låg på lut.

Jag är oerhört imponerat av samspelet mellan Triton Sund och kusken Örjan Kihlström, som tillsammans undvek den faran. Triton Sunds styrka är hans enorma inställning. Han vill trava, fast hans teknik inte är den bästa men viktigast av allt är att han vill vinna.

Det avgjorde slutstriden. Triton Sund är landets bästa häst under den yttersta eliten. Så lita på att tränaren Stefan Hultman kommer att försöka hitta lika passande lopp som i går i framtiden för sin sprattelhäst.

Efterlängtad seger för Bergh

I går var också återkomst för Robert Bergh i vinnarcirkeln när det gäller V75. Senaste segern i travets elitserie före gårdagens dubbel kom för ett halvår sen. Även om Bergh inte ville erkänna det är jag övertygad om att det var efterlängtade triumfer för en av landets skickligaste travtränare. Hans insats bakom Mac Kindley bar en mästares signum. Hästen startade på V75 förra veckan på Örebro men blev alldeles för hetsig och lade bort det mesta av sin kraft i väntan på start.

I går löste Bergh det problemet genom att kliva av sin häst och låta Mac Kindley stå stilla i en dryg minut innan startbilen rullade, i?stället för att stressa omkring på banan. Jag är säker på den manövern hade en stor betydelse för loppets utgång.

Nu kontrollerade han loppet från start till mål och trots en snabb öppning behöll hästen lugnet.

STC:s guldtäcke var ett handikapplopp som skulle utmynna i en tät slutstrid, så blev det inte alls. I?stället blev det uppvisning av hemmahästen Myllarfaks. Det råder inget tvivel om att familjen Melander, Gunnar (tränare) och Micael (kusk), hade siktat på guldtäcket under hela vintern. Micael körde offensivt och tog tidigt dödens och sen var det inget snack om vart segerchecken skulle gå.

Myllarfaks var betydligt bättre i går än vad hans resultatrad antydde och han rekordsänkte med 0,8 sekunder. Bara att buga och bocka för en snygg matchning och formtoppning som gav 150?000 kronor.

Johan Edlund