”Jag är kär”

TRAV

Vilken häst. Vilket fenomen.

Gårdagen och framtiden till Maharajah.

Jag kommer aldrig att glömma gårdagens uppvisning.

Foto: KANAL75
Johan Edlund

Jag är kär. I en travhäst. Han heter Maharajah. Jag har följt travsporten intensivt i 30 år och jag har aldrig sett en större talang.

Hästen är bara tre år och i går gjorde han sin sjätte start i livet när han lekte hem den långa E3-finalen. Maharajah har utstrålning som berör, han har en styrka som få och en inställning som jag sällan upplevt. I går fick han ett lopp som egentligen var omöjligt. Han travade loppets första 400 meter i tredjespår samtidigt som Lutfi Kolgjinis tre hästar fick bra positioner. 1? 200 meter från mål lämnade Örjan Kihlström köläge och avancerade i tredjespår. Resten var en formsak. Maharajah var totalt överlägsen. Det var en prestation som gjorde mig mållös, överlycklig och tårögd. Örjan Kihlström var lika aktiv som en tennsoldat över upploppet. Hästen gjorde allt själv.

Bra odds

Redan i början av året gick snacket om att Stefan Hultman hade en ostartad treåring i stallet som var något utöver det vanliga. Namnet var Maharajah. Han floppade i debuten men inför den andra starten fick jag information om att Hultman hade kört ett mycket snabbt träningsjobb(1.14/1?800). Jag var på Solvalla den onsdagen och spelade. Maharajah gjorde mig inte besviken, trots dödens var han ensam på plan.

Den gången gav han 3,14 i vinnarodds. Det kommer att dröja mycket länge ­innan han ger något liknande.

Kihlström i tårar

Örjan Kihlström är inte den som visar känslor i onödan. Men i går brast det för iskalle Kihlström. Rakt in i tv-kameran förklarade han sin kärlek och beundran för Maharajah. Orden stockade sig och det kom tårar under de mörka solglasögonen.

Jag har aldrig sett Örjan Kihlström så rörd tidigare och då har han ändå vunnit allt som går att vinna i Sverige.

De senaste åren har de svenska storloppen dominerats av hästar tränade i Frankrike. Nu har vi en svensk häst att hoppas på för framtiden. Om Maharajah får var frisk har han alla möjligheter att bli en världsstjärna. Jag ser inga begränsningar. Hittills har Maharajah alltid tävlat med skor, framöver kommer han att tävla barfota. Hästen tävlar dessutom rejält neddövad med fast bomull i öronen eftersom han är bakrädd och väldigt känslig för ljud. Tänk den dagen som han får fri hörsel under ett lopp. Då blir han ännu mer dominant. Jag kan ändå inte låta bli att tycka synd om alla andra svenskfödda travhästar födda 2005. Vilken otur att vara född samma år Maharajah.

Toppform på Hultmans hästar

Stefan Hultman hade en stor dag. Hans Triton Sund svarade för gårdagens näst bästa prestation när han vann V75-3. Efter en tung resa handlade loppet bara om Triton Sund som gled ifrån till suverän seger.

Förra veckan vann Jaded guld­divisionen i Kalmar, i går fixade Triton Sund och ­Maharajah en tränardubbel. Stefan Hultmans hästar är formstarka.

Johan Edlund