Nu får det vara nog!

TRAV

Solklar omstart som släpptes. Igen.

Nu får det vara nog.

Det var hur tydligt som helst att Örjan Kihlström bakom favoriten nr 1 The Champ bröt mot startreglementet i V75-2. Kihlström tog ut volten extra mycket i början vilket gjorde att han blev sen och hamnade i tidsnöd i mitten av startproceduren. För att i slutfasen öka farten och gena över banan till spår ett. Den här manövern gjorde att Kihlström kunde ta ledningen medan hästarna 2, 3, 4 och 5 fick startgalopp.

Kihlström uttryckte sig väldigt talande i Tipslördag efter loppet ”jag voltade dåligt”. The Champ vann sedermera loppet.

Det här var andra gången på kort tid som en fullständigt bedrövlig start släpps i väg på V75. Likadant var fallet på Romme den 16/8 (V75-1). Så här kan det inte få fortsätta i ett spel som omsätter mellan 70-90 miljoner kronor (i går 73,5).

Jag tycker att travförbundet ska specialutbilda ett antal huvudstarters och måldomare som ska åka runt i landet och jobba (som högst ansvariga) under V75-dagar. De här personerna ska kunna mest och vara en garant för att allt går rätt till i loppen. Det här måste få kosta pengar. Det är jag övertygad om att aktiva, spelare och publik kommer att acceptera och uppskatta.

Ingen hade kunnat räkna ut det

Gårdagens gulddivision (V75-3) utvecklades på ett sätt som ingen kunnat räkna ut på förhand. De flesta trodde att storfavoriten Robis Ingo skulle ta spets och att styrkefenomenet Lugdunum skulle pressa på utsidan. Så blev det inte. Båda var långt ifrån att få smaka segerns sötma.

Loppets karaktär sattes av Erik Svensson (Bambino Banker) som svarade spets mot Erik Adielsson (Robis Ingo) genom första sväng. Robis Ingo visade sitt missnöje genom att bli hetsig och redan där var hans chans att vinna loppet borta. Erik Adielsson valde sedan att försvara dödspositionen när Hot Tub (såg trög ut) avancerade i tredjespår 1?300 meter från mål.

Oavsett vilken taktik Adielsson valt i det läget hade Robis Ingo inte vunnit loppet. Jag kan inte klandra hans upplägg.

Jag tycker inte heller att Erik Svensson bakom Bambino Banker gjorde något fel. Visst, hästen har inte visat toppform på slutet men han gör sin bästa lopp i ledningen och motståndet i går gav inte skrämselhicka. Dessutom gillar jag när en kusk gör något oberäkneligt. Svensson försökte och det ska inte sågas. Färglösa ”släpp-till-favoriten-lopp” har jag sett tillräckligt av.

Trio utgick – trots felfria lopp

Anmärkningsvärt med V75-3 var att tre deltagare utgick ur loppet felfria. Det hände i går när Robis Ingo, Hot Tub och Atlet Gel lämnade ovalen utan att passera mållinjen. Det har jag aldrig upplevt i ett gulddivisionslopp tidigare. Samtliga tre hästar var mycket trötta.

Gårdagens prestation svarade Debbie Brodda för när hon vann V75-1. Hon har varit en gedigen medhängare, utan att visa någon som helst vinnargnista det senaste året. Senaste segern togs i juli 2007. Trots att hon i går fick trav i dödens utvändigt storfavoriten, Dude Kemp, avgjorde hon enkelt på upploppet. Det dröjer inte 14 månader till nästa vinst.

Johan Edlund