Ta efter Jenny J Kihlström & Co

TRAV

Regnet föll.

Vinden pinade.

Men V75 värmde.

Vad har hänt med Hoity Toity Face? Hästen började sin karriär med 24 starter utan vinst. Vid mer än ett tillfälle visade hon sin avsky för att springa först över mållinjen. Näst senast avlade hon maiden som vinnare.­ I går tog hon sin andra raka seger när hon lekte hem V75-4 och det var ingen bluffvinst. Hoity Toity Face var inblandad i det mesta som hände i loppet. Hon tog spets men tvingades släppa kommandot efter 400 meter. Hon återtog ledningen varvet från mål och i sista sväng tackade körande Jenny J Karlsson för sällskapet och i mål var Hoity Toity Face 20 meter före resten.

Det är svårt att inte smittas av den glädje­ som Jenny J visade efter målgång. Tänk om Örjan Kihlström, Erik Adielsson och Björn Goop också gjorde så. Men de kanske inte blir lika glada för en V75-vinst. Eller så är de mätta på framgång. Vad vet jag.

Ingen höjdare

Jag är tveeggad angående tvåårstävlande. ­Gårdagens, V75-5, Svensk Uppfödningslöpning, gjorde mig inte klokare. Segrande Zimba Boko var fenomenal och väldig ­mogen för sin ålder. Trots en löpning i ­dödens var hon helt överlägsen. Hon har en stil som vittnar om en stjärna i vardande.

Gårdagens vinst (500?000 kronor) togs utan bekymmer. I övrigt bjöd loppet på massvis av galopper. Fem av elva hästar gjorde bort sig. Travförbundet har gjort en satsning på två-årstävlande med ökade prispengar. Det lockar, såklart, tränare att starta tvååringar. Ett fåtal hästar är klara mentalt och fysiskt, men merparten är det inte. Gårdagens lopp var ett tydligt bevis och ingen propaganda för tvåårstävlande.

Osynlige mannen

Första gången jag lade märke till Örjan Kihlström i går var när han vann V75-7 med Steel Pepper. Då hade ändå Kihlström kört fyra lopp innan med placeringarna 0–3–4–4.

Det finns ingen i landet som är så skicklig på att köra efter hästens förutsättningar som Kihlström. Steel Pepper syntes aldrig med chans förrän 50 meter innan mål. Typiskt Örjan Kihlström.

Jag blev imponerad av Gidde T.H. när han vann V75-6. I går tävlade han utan skor på alla hovar och då blir han minst tio meter bättre. Han avancerade i tredje spår, från köposition, varvet från mål. När det var dags för målfoto var han ensam på bilden. Om han fortsätter på samma nivå som i går så kommer han bli väldigt lyckosam under vintern. Då är styrkan mer värdefull än snabbhet.

Lähdekorpi vinner

Efter gårdagen är ställningen i tränar­ligan (vinstrikaste tränare) är knivskarp;

1) Åke Svanstedt 28?124?118 kronor

2) Kari Lähdekorpi 28?015?328 kronor

3) Stig H Johansson 27?590?359 kronor

Avslutningen under resterande del av 2008 kommer att bli dramatisk. Jag är övertygad om att samtliga i trion vill tjäna mest. Allt annat vore en sensation.

Som jag ser det talar tiden för Kari Lähdekorpi. Han startar flest hästar och han är flitigast på V75, där de stora pengarna finns. Att det dessutom är slut på ­penningstinna årgångslopp talar också för Lähdekorpi.