”En Elitloppshäst mot medelmåttor”

TRAV

Bara tre år.

Med attityd som en kung.

Never Again har DET.

Jag har blivit barnsligt förtjust i Never Again. Senast jag fick en liknande känsla var när jag såg Maharajah (landets bästa häst). Han ser ut som en kaxig tonåring som vill ut och erövra världen. Som tror att han är oslagbar.

I går när han hamnade utvändigt ledande Walenzio såg det ut som att han var en Elitloppshäst mot ett gäng medelmåttor. När körande Örjan Kihlström lät honom sträcka ut ett par steg 500 meter från mål så avgjorde han direkt. Lugnt så långt. Men när Leo on Line jagade på upploppet hade Never Again slappnat av så mycket att han var ytterst nära att galoppera när han skulle försvara sig. Hästens klokhet och körande Örjan Kihlströms magiska händer redde ut situationen och marginalen i mål var säker. Jag är övertygad om att Never Again kommer tillhöra toppen nästa år som fyraåring. Däremot kommer han inte att nå Maharajahs enorma nivå.

Mer fart på de andra storbanorna

Annars var det mesta som vanligt på Solvalla. De stora namnen vann merparten av loppen. Solvalla är den bana i Sverige som det tävlas minst i loppen på, sett till den klass som hästar och kuskar håller. Märkligt och trist. Det blir oftast en kort strid om ledningen, sen rättar alla in sig i ledet, innan alla spurtar på upploppet. Ett fåtal lopp undantaget.

Det är betydligt mer fart och fläkt i loppen som körs på de andra storbanorna. Om jag vore Solvallas nye platschef, Tore Fyrand, skulle jag se till att Åke Svanstedt och Lutfi Kolgjini tävlade på banan de flesta tillfällen. De två mest oberäkneliga kuskarna i landet. Eller se till att Björn Goop och Erik Adielsson börjar ogilla varandra på banan.

I övrigt;

Erik Adielsson tog hem V75-1 med gårdagens största favorit Bobtail. Adielsson tilläts bestämma tempot till löjligt långsamma 1.17! första varvet. Den vinsten blev också den som gav Erik Adielsson segern i V75-ligan (flest vinster 2009).

Att det är små marginaler i travlopp var V75-2 ett bevis för. 600 meter före mål insåg Örjan Kihlström att det var chanslöst att runda fältet i tredje/fjärdespår med favoriten Zyrano Boko som låg i kön. Kihlström valde i? stället att chansa på innerspår. Samma tanke hade Erik Adielsson (Hardy Ribb) som kom ned på innern precis före Kihlström. För Adielsson blev det fel eftersom det blev stopp framför. För Kihlström helrätt eftersom han fick lucka.

Björn Goop tog en dubbel med två hästar från Timo Nurmos stall. NHL-proffset Kristian Huselius kunde räkna in 200?000 kronor när hans Caddie Comet vann V75-4 överlägset från tredje utvändigt. Huselius hade knappast garderat på sitt V75-system. Andra Goop-segern var mer turlig. Omega Boko (V75-6)var länge instängd bakom ledande Chimall T.T. Men när han galopperade och togs ur fältet (helt rätt) av Fredrik Persson blev det sesam öppna dig för Omega Boko.

Johan Edlund