Edlund: Han såg ut som en kejsare

Experten om V75

TRAV

ESKILSTUNA. Sommar och sol.

Ett leende på läpparna.

Gårdagen var grym.

E3-finalen (V75-6) skulle bli en duell mellan supertalangerna Kadett C.D. och Raja Mirchi, men av det blev intet. Kadett C.D. fick visserligen trava i dödens men var ändå klart sämre än vanligt. Raja Mirchi galopperade kort efter start i sin iver att få en bra inledning.

Ingen skugga ska dock falla över vinnande Amaru Boko som tangerade det svenska rekordet (1.12,9) vid segern. Tränaren Timo Nurmos lyckades perfekt med formtoppningen. Dessutom lät han Amaru Boko tävla utan skor på hovarna för första gången. Jorma Kontio körde direkt till spets och sen såg Amaru Boko ut som en kejsare.

Det är inget snack om att årets treårskull håller mycket hög klass.

Inga ursäkter

Jag blev rejält besviken på gårdagens största favorit, Beanie M.M., som svek i gulddivisionen. Torbjörn Jansson behövde inte bruka mycket kraft för att komma till spets och sen fick han moderera tempot som han ville(1.12/1 000 meter). Visserligen var Beanie M.M. något ambitiös under loppet men det finns inga ursäkter till förlusten. Min känsla är att han inte tog i för fullt den sista biten. Vinnande Dust All Over fick ett lopp i tredje invändigt och lucka in på upploppet. Spurten var av bästa märke.

Det här var andra veckan i rad som en häst streckad på en procent av de inlämnade systemen vann i högsta klassen.

Gårdagens duell bjöd Ågårds Ludde och Mr Wade på i den fjärde avdelningen. Peter Ingves tog spets direkt med Mr Wade och fick omgående Åke Svanstedt och Ågårds Ludde på utsidan. Och så såg det ut hela loppet. I väldigt tufft tempo. Jag var övertygad om att båda skulle tröttna men icke. Kort före mål kopplade Ågårds Ludde grepp och vann med en halv längd. Ågårds Luddes insats var gårdagens bästa.

Snygg styrning av Fredrik B

Henrik Larsson kan ha en häst för de stora fyraåringsloppen i Caballion. Körande Fredrik B Larsson lämnade andra utvändigt 1 300 meter från mål för dödens. På så sätt slapp han dra fram värsta konkurrenten Niller under slutvarvet samtidigt som han fick närkontakt med ledande Askö Toy.

Ett smart och vinnande drag.

För att Caballion ska bli en kulltopp måste han orka hålla ihop travet hela loppet. Nu var det nära galopp sista biten. Sen går det inte att vinna via den tuffa vägen varje gång.

Stefan Söderkvist är en lånekusk som inte har något av de stora stallen som backar upp honom med kanonhästar. Inte sällan får han köra hästar som står i höga odds på V75 eller stora lopp. I går slog Söderkvist till med en V75-dubbel. Som person är han tystlåten och ingen man av stora känsloyttringar. Därför var det inte konstigt dubbeln togs via invändiga smygare och sen lucka. Men varken Ewe Palema (V75-2) eller Good as Princess (V75-5) behöver skämmas. Beröm också till Ulf Stenströmer som tränar båda vinnarna.

Sista avdelningen till Per Lennartsson och Rakas som blåste förbi samtliga konkurrenter över upploppet.

Rakas är mycket svår att stå emot när han använder speeden i slutet av loppen och inte i början.