Taktisk miss fällde Ludde

TRAV

Högklassig travsport.

Med imponerande vinnare.

Men också tunga favoritfall.

På förhand såg det ut som att gårdagen skulle domineras av Lutfi Kolgjini som körde fyra favoriter på V75. Men så blev det icke. Kolgjini brände med samtliga. Jag tycker han gjorde ett taktiskt misstag Som kan ha kostat honom en seger.

Sebastian K. (V75-6) har mer än en vid ett tillfälle visat att han inte trivs i ledningen och ger sitt bästa i den positionen. Ändå körde Kolgjini dit i går.

Vad hände? Jo, Sebastian K. såg oslagbar ut 400 meter från mål. 200 meter senare kastade han in handduken. Och jag lovar att det sitter mentalt. Lita också på att Robert Bergh bakom You Bet Hornline ångrade att han gick ned bakom Sebastian K. Hans häst hade rubbet sparat. Förutom förlusterna fick Kolgjini tre dagars avstängning och 2 000 kronor i böter för trängning bakom Ridgehead Cahore i den femte avdelningen.

Största överraskningen i går bjöd Prince Tagg och Ralf Karlstedt på i den sjätte avdelningen. Jag ska villigt erkänna att jag inte kunde se duon som vinnare. Jag hade rejält fel. Det blev uppvisning. När Karlstedt attackerade i sista kurvan var det klasskillnad. Som det såg ut i går kommer Prince Tagg att tjäna mycket pengar kommande år.

För tre veckor sen var Iceland blek som trea i SM. I går var han lysande vid en enkel seger i gulddivisionen(V75-3). Skillnaden nu mot då var att Iceland var utrustad med skygglappar för ögonen (ser bara framåt) som gör honom mer fokuserad och att distansen var 500 meter kortare.

När en tävlingsdag börjar dåligt för Kolgjini är det lätt hänt att det fortsätter gå illa. Likadant som att han i medvind är svår att besegra.

För tio dagar sen fick treåriga Aisle Stand ett stentufft lopp. I sin sjätte start. Dessutom på krävande bana. Trots det lyckades hon i går kämpa till sig segern i V75-4. Aisle Stand kom snabbt till spets men fick sedan press av Canaka B.F. utvändigt. Canaka B.F. var förbi mitt på upploppet men Aisle Stand kontrade. Det är ovanligt med treåriga ston som har sån inställning. Och tänk att hon gav över 40 gånger pengar i odds när hon vann i debuten. Här har Stefan Melander en guldklimp.

Det är alltid lika roligt när småtränare vinner storlopp. Glädjen som Ralf Karlstedt visade berörde säkert de flesta på banan och framför tv-apparaten.

Gårdagens största favorit Viola Silas (V75-1) föll tungt. Hon fick som vanligt en tung löpning. Hur länge kommer hon att palla det?

I går var hon inte som bäst och det är möjligt att två tuffa säsonger tog ut sin rätt. I stället blev det vinst för Stepping Space och Johan Untersteiner som dominerade från spets. Stepping Space utveckling går åt rätt håll.

I fjol vann hon inget lopp och tjänade 123 500 kronor. I år har hon tagit sex segrar och dragit in 1 270 200 kronor.

Stefan Hultman har en talang i One Too Many som vann V75-2. Trots att han inte var som bäst. Det var nära galopp 50 meter kvar men Örjan Kihlström parerarde skickligt. Galoppen kom nu fem meter efter mål.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM