Åke på semester – dominerade ändå

Johan Edlunds krönika

TRAV

Åke Svanstedt vann tre.

Stefan Melander vann två.

Friction vann för tionde gången.

Allt var som vanligt på V75.

Åke Svanstedts hästar har vunnit 54

V75-vinster under 2012. Hittills, är väl bäst att tillägga.  Hans stall vinner alltså mer än en seger i snitt på V75 i veckan.

Ingen har någonsin dominerat svensk travsport som han gör just nu.

I går var Svanstedt på semester och då har i alla fall min känsla varit att hans hästar tävlar sämre. Det var en felaktig analys.

Jorma Kontio körde två av Svanstedts vinnare och han är den kusk som passar bäst bakom Svanstedt-hästar. Förutom tränaren själv då. Båda är offensiva kuskar och får alltid ut 100 procent av hästarnas kunnande.

Kontio inledde med Perfect Toll (V75-1) som var helt överlägsen. Jag svor för mig själv när Jörgen Sjunnesson släppte spetsen med svåraste konkurrenten, Wiss Rambo, men  Perfect Toll hade vunnit oavsett löpningsförlopp.

Kontios andra vinst kom med By Air

(V75-2) som var bättre än jag trodde. Kontio avancerade tidigt till ”dödens” och avgjorde säkert.

Johnny Takter fullbordade Svanstedts trippel med Opportunity (V75-5) som vann efter en rejäl långspurt. Opportunity gillar att vinna.

Lärdomen efter gårdagen är att Åke Svanstedts hästar kan vinna även när husse är på semester.

Friction tangerade svenska rekordet

Även Stefan Melander har ett lyckosamt år som travtränare.  I går kom seger 31 och 32 på V75 för hans hästar.

 Allra bäst var Friction som imponerade när han tog hem V75-3. Örjan Kihlström körde till spets efter 600 meter men det gav en överambitiös Friction som ville trava fort.  Friction är ingen sköntravare och den stil han hade sista biten av loppet var ytterst tveksam. Det såg ut som en blandning av trav/

galopp/passgång och tölt men först till mållinjen var han.

Det här var Frictions tionde V75-vinst

under 2012 vilket är tangerat svenskt

rekord. Triton Sund svarade för samma

bedrift 2008.

Jag övertygad om att Friction är med i Elitloppet 2013. Digital Ink (V75-4) var Melanders andra vinnare och det var minsann ingen turseger. Digital Ink travade mestadels utvändigt ledaren men var ändå aldrig hotad.

Jensen har en unik kyla

Jag är barnsligt förtjust i Flemming Jensens sätt att agera i travlopp. Dansken har en unik kyla, ibland blir det iskallt, och får hästarna att prestera utan överdrivna

rörelser.

I går hade Jensen uppvisning bakom Pingus Vang (V75-7).  Varvet kvar hade han tagit plats utvändigt om ledaren, gårdagens största favorit, Aristocat Boko, väl där avvaktade Jensen till 100 meter från mål innan han lät Pingus Vang avgöra.  Kyligt.

■ ■ ■

V75-6 var ett högklassigt fyraårslopp där toppstoet Vincennes vann. Ulf Ohlsson gav henne ett vilsamt lopp i rygg på ledande

favoriten, Oasis Bi, som fick utstå hård press under slutvarvet från On Track Piraten.

Oasis Bi kastade in handduken i slutkurvan och On Track Piraten, som var moralisk vinnare, tog över men kunde inte freda sig mot Vincennes.  Snyggt tränarjobb av Sören Lennartson som med flera utrustningsändringar gjorde Vincennes 50 meter bättre i går jämfört med starten innan.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM