Sugarlight hade vunnit alla lopp

Här är Johan Edlunds krönika efter V75

TRAV

B.B.S. Sugarlight.

Lägg namnet på minnet.

I går vann han V75 med 50 meter.

Det händer inte ofta att jag får en wow-känsla efter ett vanligt V75-lopp. Det händer väldigt sällan att jag får en wow-känsla efter ett vanligt V75 i mitten av februari. Jag kan faktiskt inte påminna mig om att det hänt tidigare men i går skedde det när B.B.S. Sugarlight bombade hem V75-2. Det var en prestation som inträffar vid max en handfull tillfällen under ett travår.

B.B.S. Sugarlight fick öppna riktigt tufft för att komma till spets, på en bana som var långt ifrån sommarsnabb och väl i ledningen blev han ivrig och slösade bort en del krafter.

Kusken, Peter Untersteiner, var nog inte ensam om att tro att Axevallas långa upplopp (228 meter) skulle bli jobbigt. Men icke. B.B.S. Sugarlight höll sin fart utmärkt och var till slut 50 meter före tvåan i mål. I går tävlade han i den näst lägsta klassen på V75 men hade vunnit vilket lopp han än ställt upp i. B.B.S. Sugarlight, som är tränad i Norge, har höjt sin nivå markant(minst 50 meter) i de två senaste starter han gjort. Anledningen är två: 1) att han tävlar i jänkarvagn. 2) att han tävlar utan bakskor på hovarna. Svårare än så är det tydligen inte att få fram en wow-känsla i ett vanligt V75-lopp i mitten av februari.

34 vinster på nio månader

Efter att ha jobbat tillsammans med Stig H Johansson i drygt 30 år så förstod jag att det skulle gå bra för Reijo Liljendahl som travtränare när han drog igång sin egen rörelse i april förra året och visst har han motsvarat förväntningar. På nio månader i fjol blev det 34 vinster och 4.2 miljoner kronor inkört och inledningen av 2014 talar för att Liljendahl kommer att få ett än bättre resultat när året är till ända. I går vann hans Canaka B.F. V75-1 efter att tidigt kommit till spets. Det som kännetecknar Liljendahls hästar är att dom ser fräscha ut när dom tävlar och att de alltid är väl förberedda.

●●●

Capello Bob är en gedigen gulddivisions- häst som inte räcker mot den allra yppersta eliten men när topphästarna antingen vintertränar eller tävlar i Frankrike så får han chansen. I går tog han den när han spurtade hem V75-3 efter fin löpning. Det hade dock blivit svårt att nå ledande, I Saw You, om denna inte galopperat i ledningen 350 meter från mål.

Karriärens första dubbel

Ulf Stenströmer har haft en kanonstart på 2014. För en vecka sen vann hans Noras Bean storloppet Prix de France i Paris och i går fixade Working On A Dream Stenströmers tredje V75-vinst under året efter en rejäl långspurt. Här var storfavoriten, Bear Dance, tvåa men icke godkänd efter spets i lugnt tempo.

●●●

Holländaren, André Bakker, lärling hos Lars I Nilsson på Jägersro, tog karriärens första V75-dubbel efter resoluta styrningar. Först ut var Klaus Kerns, Sundholms Keynote, som visade fin styrka i V75-4 om än i tveksam aktion. Bakkers andra vinnare var Mr Pellegrino (V75-6), som bara var bäst efter en löpning i dödens.

●●●

Storfavoriten, Claes Boko, gjorde sin plikt i V75-7 när han säkert plockade ner en tapper Abborren(tung löpning).

JOHAN EDLUND

ARTIKELN HANDLAR OM