Vi får räkna med norska hästar …

Foto: Kanal75
TRAV

Support Justice och B.B.S.Sugarlight har redan charmat oss.

I går presenterade sig Papagayo E.

Norsktränade hästar blir att räkna med på allvar framöver.

Visst, det har funnits en del norsktränade stjärnhästar genom åren som varit framgångsrika med i internationella storlopp. Rex Rodney (80-talet), Steinlager (2000-talet) och på senare år Yarrah Boko är tre namn som poppar upp i minnet men det känns som att bredden är bra mycket vassare nu. Både Support Justice (sex år) och B.B.S.Sugarlight (sex år) ska starta i Olympiatravet kommande lördag och duon måste ses med god vinstchans, skrivet innan startlistan är klar, och i går visade Papagayo E. att det finns bra återväxt när han besegrade flera svensktränade femåringar av hög klass trots ett tufft lopp i dödens.

Kul och bra att Norge på allvar kan ­utmana Sverige på toppnivå. Konkurrens är alltid utvecklande.

Spel mot ett mål – utan målvakt

I övrigt från Mantorp i går:

 Sveriges bästa sto Your Highness släpptes till ledningen, av svåraste konkurrenten Youana, efter 300 meter och var sedan aldrig hotad. Tror dock att Your Highness har några procent kvar till den absoluta toppformen.

Stig H Johansson har en lovande häst i Edge Boko som hade uppvisning i V75-2. Erik Adielsson tog det lugnt i början och förstod att konkurrenterna hade sådan respekt för Edge Boko att han skulle få spets. Och väl där, han kom dit i första kurvan, var det spel mot ett mål – utan målvakt. Edge ­Boko har nu vunnit fem av karriärens sex starter (galopp vid förlusten) och det blir fler segrar. På minussidan finns en viss hetsighet

 Hemmahästen Oasis Bi, tränad av Stefan P Pettersson, spårade varje meter av V75-3 i elegant stil. Johnny Takter dämpade tempot rejält i täten och Oasis Bi hade pigga ben över mållinjen vilket var bra för om sex dagar väntar Olympiatravet.

Och det är ingen vild gissning att Elit­loppet också blir högaktuellt.

 En topphäst i vardande är Åke Lindbloms Sauveur. I går tog han sin tionde seger i start nummer fjorton i livet. ”Alla” svåra konkurrenter körde verkligen mot Sauveur men i stället blev det fel för dem och rätt för Lindblom. Sauveur gavs en behaglig löpning och det syntes tidigt att ingen kunde stoppa honom. Är övertygad om att Lindblom gör rätt när han säger att han ska skynda långsamt med sin pärla.

Erik Adielsson avgjorde V75-7 när han lyckades få Lars Fribergs Mind Your Face att öppna snabbare än någonsin tidigare och svara ut favoriten Royal Fighter i spetskampen. Mind Your Face höll sedan knappt undan.

Inte visat något

Gårdagens floppar:

 Magic Tonight galopperade bort sina chanser direkt i V75-3. Roger Walmann vill gärna vara med i Elitloppet men efter två starter under 2015 har inte Magic Tonight visat något som talar om att det kan bli aktuellt.

 Sebastian Sund fick bestämma tempot helt i V75-4 men var ändå en skuffelse när det avgjordes. Han borde ha vunnit.

 Ivar Sånna var en besvikelse i V75-6. Trots ett bra lopp sågs han aldrig med chans. Jag hade högre förväntningar.

Till sist: Det blev jackpott igen. Tyvärr är V75 alldeles för lätt just nu.

Johan Edlund