När trav INTE är bäst på plats

TRAV

Trav är bäst på plats.

Så är det bara.

Publiktappet till trots.

TV ger mycket men inte hela bilden. Sportälskaren missar ljud, dofter och kommentarer som sammantaget ger en helhetsupplevelse.

Det är ytterst sällan jag avundas de som inte är på plats.

Men det har faktiskt hänt. Minns ni Jägersros omgångar i januari och februari 2005?

Båda gångerna riktade Kung Bore hela artilleriet mot stackars Malmö.

Stormen ven, regnet öste ned, snön förblindade oss och haglet rusade fram i sidled över banan.

Banan var en leråker. Startbilen stod och slirade på banan. Det var galet.

Skratta åt eländet

Står man mitt i det kan man bara skratta åt eländet. De som fick starta med linjestart den gången med en kanande startbil framför sig skrattade dock inte. Bilen skulle agera så kallad ”master” så att starten skulle bli rättvis. Master blev istället disaster?

Vid sidan av banan stod, eller snarare halvlåg, en vindpinad Jessica Almenäs. Under inspelningen höll hon sig krampaktigt i bordet för att inte blåsa bort från balkongen där studion placerats. Den tekniska personalen kallades ut för att kedja fast kameror och lampor.

På stallbacken kom Peter Untersteiner springande och skrek: ”Idag är det inte tävling, idag handlar det om överlevnad.”

Han hade nog rätt.

Klev ur sulkyn

På banan klev plötsligt en kusk ur sulkyn under värmningen. Han vågade inte köra framåt. Han kunde höra att traktorn var i närheten men kunde inte se den i stormen.

Den dagen kan jag säga att jag avundades er hemma i TV-sofforna. Ni slapp bli slitna i stycken av stormen. Ni kunde med nöd och näppe se hästarna eller höra vad kuskarna sa. Än mindre se deras ansikten som böjdes ned mot marken för att slippa sargas av hagelkornen.

Loppen var en värre kamp än vanligt, hästar och kuskar kämpade i motvinden. Banan var grymt tung. Ballast Palema vann på 21,2 över kort distans. Ironiskt nog är det fortfarande hästens personliga rekord på distansen.

Inte konstigt att utdelningen blev över fem miljoner den gången.

- Rena lotteriet sa Lennart Forsgren.

Kontentan blev - förutom en förkylning - en len och rosenskimrande hud. Hagelkorn är billig peeling. Inte skonsam, men effektiv.

Nu har jag inte ens nämnt Sprintermästaren - eller Sprinklermästaren - då mina gympadojor möglade?

Jag vidhåller trots det att trav är bäst på plats – synd bara att ovädret stundom visar sitt intresse lite väl närgånget.

Åsa Elmroth