En kort summering av en lång helg

TRAV

Ibland känns travsporten som ett turnerande cirkussällskap. Kuskar, tränare, skötare, ägare och media hejar på varandra i Boden ena lördagen för att veckan därpå mötas på Åby.

Den gångna helgen var dock annorlunda, lite mer glamouröst om ni så vill. Då styrde alla svenska travälskare istället kosan mot Paris och Prix d'Amerique.

Foto: Kanal75
Åsa Elmroth.

Det började redan i ankomsthallen på Charles de Gaulle. Jag, en förvirrad turist utan lokalsinne, studerade Fredrik Linder då han kom gående med bestämda steg. Han såg världsvan och beslutsam ut. Den utstrålningen behöll han även dagen efter då han spurtade förbi konkurrenterna på Vincennes med Talang Sund. Tio gånger pengarna gladde många svenska plånböcker. Pappa Björn Linder var både stolt och svimfärdig och lät segertårar falla i vinnarcirkeln. Fransoser som trodde att svenskar är stela och tillbakadragna typer fick så att de teg.

Kvällstid visade travfolket att de gärna tar seden dit de kommer. Gåslever och champagne stod på menyn, snacka om avbrott från vardagen. Travtränaren Roger Walmann är ett bra exempel på en livsnjutare. Därför var ett showbesök på Moulin Rouge en självklarhet för honom och hans sällskap.

– Bland det bästa jag har sett, konstaterade han efteråt.

Lättklädda fransyskor var naturligtvis helt i norrmannens smak.

Utanför Vincennes entré hoppade tränaren Michael Demmers in som guide åt förvirrade och champagnerusiga svenskar. Med hjälp av en skylt och glada tillrop lotsade han elegant rätt person till rätt buss. Demmers är av födsel och ohejdad vana alltid positiv och trevlig så guideyrket var definitivt ett passande extraknäck.

Vann med ovetenskaplig metod

Hårdast av alla slet nog ändå den i Frankrike stationerade Anders Lindqvist. Mannen som inte kan säga nej är totalt nedringd under den här helgen. Han har två mobiltelefoner, båda ringer oavbrutet. Det gäller stallbiljetter, vägbeskrivningar och restaurangbokningar. Många vill att just han ska vägleda dem på träningsanläggningen Groisbois. Det sliter hårt att underhålla nio busslaster under en dag, det är bara att hoppas att han får bra betalt för besväret. Dessutom ställer han upp och agerar chaufför när det kniper. Vilket det verkligen gjorde när jag och mitt tidsoptimistiske sällskap insåg att vi höll på att missa flyget. Men med Anders Lindqvist bakom ratten hittade vi luckor som inte fanns, svepte fältet och hann med bred marginal fram. Själv avslutade han en stressig helg genom att återvända till Vincennes och se sin Airstrike vinna lopp. Han sov nog gott den natten.

Spelet då? Jo vid restaurangbordet analyserades det friskt. Kan Super Light få loppet om Westholm sin vana trogen prickar starten? Passar banan verkligen Conny Nobell? Själv erkänner jag att jag valde en högst ovetenskaplig metod. Jag satsade helt enkelt pengarna på en kusk som såg trevlig ut. Valet blev Pierre Levesque och ni vet ju alla hur det gick för honom och Offshore Dream. Ett hyfsat tillskott i kassan även om min taktik inte fick mycket respekt från diverse ”spelexperter”. Men det är bara att inse att alla spel inte behöver innebära timmar av analyser? det räcker med lite gåslever och champagne.

ARTIKELN HANDLAR OM