”Låt känslorna flöda bara!”

TRAV

Efter några år i den här branschen kan man stilen hos våra mest meriterade kuskar. De beter sig likadant mest varje V75-omgång.

Åke Svanstedt är glad som en skolpojke när han vinner - sur som ättika när han förlorar.

Björn Goop är väluppfostrad och politiskt korrekt oavsett. Oftast…

Lutfi Koljgini är hetlevrad, skjuter från höften och hittar oftast någon anledning till ett eventuellt nederlag.

Åke Lindblom är sprudlande glad hur det än går.

Örjan Kihlström är lugn, sansad och ingen man av stora ord.

Eller?

Stoppa bandet! Något har hänt. Läs nedanstående citat med Örjans – vanligtvis - lugna och lite sävliga röst i bakhuvudet

– ...Ja, va ska man säga? Han är ju helt otrolig… och så stark...(glansiga ögon och darrande underläpp)...vilken häst alltså…

– Man blir knäsvag…

– Man har ju kört bra hästar förut, men den här är något extra. Han är grym!

Samtliga kommentarer efter segrar med treåringsstjärnan Maharajah.

Visst är det spännande när någon bryter ett inarbetat mönster? Speciellt en fötternapåjorden-Örjan. Plötsligt är han emotionell och rörd till tårar. Det är så ovanligt att han visar starka känslor offentligt att hela trav-Sverige häpnar när det sker.

Själavandring?

Sen dess har han även visat andra starka känslor, lite humör. Varit härligt skitsur rent ut sagt:

– Om starten? Ja vadå, alla såg väl vad som hände…?

Sammanbiten efter förlusten med Lord Capar i E3-finalen. Samtidigt står Kolgjini - som han just stridit om ledningen med - lugnt och behärskat bredvid. Örjan lämnar intervjun så fort han har sagt sitt. Ludde står stillsam och sansad kvar.

Även om jag inte är helt övertygad om själavandring börjar jag snart tro på det… Har Ludde och Örjan bytt skepnad under det gångna året?

Örjan laddar, pressar och synar.

Ludde sparar, backar och bidar sin tid.

(Nåja, kanske typ en gång av tio, men ändå…)

Har Maharajah dessutom gjort Örjan till en blödig kille? Kommer han att hulka som Stefan Hultman i fortsättningen? Nej, så långt går det nog inte. Stefan har patent på tårarna. Det är liksom too much för Örjan. Men tänk om han och grymme Maharajah vinner Kriteriet? Exakt hur tagen kommer han att vara då? Som tidigare men gånger tio? Hoppas det! Vill se mer av den ”nye” Örjan. Snälla, lägg inte band på dig, låt känslorna flöda bara!

En hälsning från Mäster

Till sist några rader om Sören Nordin. För drygt två veckor sedan fick jag en överraskning i form av en personlig hälsning från Mäster himself. Skriven på en bild av Frances Bulwark. Eftersom hans syn var svag tog det honom enligt uppgift 45 minuter att skriva de fina raderna.

Att få den hälsningen var och är oerhört stort! För er som mot förmodan inte förstår storheten i det: tänk er en hälsning från Springsteen om ni är musikintresserade. Eller från Ronaldo om ni är fotbollsfanatiker. Då förstår ni hur oerhört smickrande det är.

Tio dagar senare avled han. Dagen efter sin 91-årsdag och dagen före loppet han dominerade elva gånger, Derbyt. Mycket välregisserat, bra matchat av Mäster.

Allt har ett slut och jag hoppas verkligen att fler får leva ett så rikt och framgångsrikt liv. Dessutom så länge och med ett absolut glasklart sinne in i det sista. Det är få förunnat.

Åsa Elmroth