Hitta spiken på två sekunder

TRAV

V75 på Bergsåker känns alltid spännande.

Det är sällan enkelt – jag stormtrivs såna här gånger.

Bästa spiken hittade jag på två sekunder.

Men vi börjar från början, med V75-1, som är ett tätt lopp i Klass I över 1640 meter autostart. Skillnaden mellan hästarna är liten och det lär blir den gamla sanningen som bekräftas, positioner avgör.

Jag streckar de sex innersta framspåren och konstaterar att Zillens Victoria är spetsbudet och som tolvprocentare är hon rolig. Passa även Lucas Ness (26 %) som hittat en kuslig formtopp sedan man börjat köra honom med öppet huvudlag. Mr Bath är bedövaren

(3 %), om banan erbjuder barfotakörning.

Lever alltid farligt

Salma Boko är en sund favorit i V75-2. Debuten för Timo Nurmos senast var bländande då hon drog undan i spets hela vägen och vann på topptiden 14,8/1640 volt – med krafter kvar. Ston som ska runda stora fält lever dock alltid farligt och jag garderar med visst hopp. Mollie’s Photo (10 %) gick strålande efter en tidig galopp senast, tappade massor och var ändå tvåa i mål. Med det loppet i kroppen kommer hon vara ännu vassare. Felfri kan det bli pott.

Bästa spiken i omgången finns i högsta klassen, V75-3. Picture Ås är underbar, han ser bara bättre och bättre ut och har genomgått en metamorfos sedan han kom till Janne Hoas. Comebacken var fin, han visslade ner ett enkelt gäng – det är häftigt att se honom när han spurtar.

Motståndet är inte särskilt skräckinjagande och det normala är att han städar av dem sista 700.

Kallblodsloppet är spelvänligt, Järvsöfaks är ju inte med och då kan någon annan vinna. Fakse är megafavorit (76 %) och det är? magstarkt. Visst, jättebra senast men motståndet var sämre och bakspår på sprint har fällt bättre hästar.

Stallkompisen Järsvömolle är roligare som tioprocentare och min chansspik i omgången. Hans avslutning senast var ruskig, det small sista 150. Jag hoppade högt hemma i soffan och sa för mig själv ”Vem faen var det!” och lovande mig själv att nästa gång är det dunkardags. Och det är nu alltså.

Halvsvårt

Sedan Kastanjett strukits i V75-5 blir loppet halvsvårt. Tuffa Balticas Tända (9 %) ska passas tidigt med Ulf Ohlsson. Excellent Farming (12 %) är en bumling under utveckling, spetsar kanske? Fyll sen på med Dione (Örjan nu!) och urstarke finndieseln Veron Boko och det finns hyggliga chanser till vidare avancemang.

Born to Dance är stor favorit i sjätte och det är inte så konstigt med tanke på hur bra han har varit på slutet. Roger Walmanns femåring kan det mesta, öppna fort, ligga still i fält och speeda ilsket.

Det givna motbudet är Allways Alluring (23 %) som imponerade så smått i debuten för Stig H. Smögs med i det längsta och över upploppet gick han för fullt bakom Flying Young och före Jewish Banker. Och så får man inte missa att Sun Power C.G. är i knallform och måste med som 14-procentare.

Go on Pale, Bowie Mant och Lindy Later är ett starkt lås i V75-7 där Bowie (8 %) är den roliga rysaren: loss senast med rapp avslutning.

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system

Micke Nybrink