Mest lönande vara på banan

TRAV

Nej, vi refererar inga lopp i efterhand längre.

Det är stenålder.

Numera gör vi tvärtom.

Och snart är det väl mossigt att gå på trav också?

Trots att det är så man blir en vinnare.

Jag skrev om efterhandsreferat förra veckan och försökte förklara att 98 procent av alla travlopp i tv reffas direkt när loppen körs.

Effekten blev lustig. Nu verkar ännu fler människor veta att vi efterhandsreffar allt.

Ni tror helt enkelt att jag ljuger er rakt upp i synen.

Okej då, jag erkänner. Ni har rätt, allt är bara en enda stor komplott mot er.

Numera har vi faktiskt tagit det ett steg längre. Vi förhandsreffar. Det är helt överlägset.

Vi spelar alltså in referatet före loppet, jag bestämmer hur loppet ska köras, och sen skickar vi ner någon på stallbacken, typ Åsa Elmroth, som leende med huvudet på sned, instruerar kuskarna hur de ska köra för att vårt referat ska stämma.

Gör de inte som vi säger stället vi dem mot väggen!

Nej, jag skojar bara. Men nu ger jag upp, ni får tro vad ni vill.

Se hästarna på nära håll

Det bästa sättet att slippa alla "efterhandsreferat" är att gå på trav själv. Det är det i och för sig inte så många som gör längre. Jag fick frågan för en vecka sedan, vad jag föredrar: Trav i tv eller på banan? För min del är svaret givet. Inget slår att se loppen på plats.

När jag har varit på en travbana och följt en hel tävlingsdag, från början till slut, är jag full av intryck - intryck som jag har stor nytta av i mitt liv som spelare.

Jag har sett massvis med hästar värma upp. Några såg fina ut men kom bort i loppen. Nästa gång vet jag att formen är bättre än raden och tar betalt.

Jag har pratat med ett antal tränare före tävlingarna och fått höra vad de tänker. Det kanske inte går så bra den här dagen, men nästa gång...

Jag har sett hästarna på nära håll och det är något som jag verkligen rekommenderar. Ställ dig gärna nära staketet och se ett par lopp. Försök att få en känsla för hur bra hästarna är när de dundrar förbi på upploppet. På nära håll ser man exakt hur hästen rör sig och hur ansträngd den är eller inte är. På det här sättet skaffar jag mig favorithästar, hästar som jag håller fast vid. De är mina guldgruvor.

Alltså: Egna intryck är bäst. De skaffar man sig på travbanan i första hand.

Framför tv:n får man inte samma känsla och minnena är också starkare från livetrav.

Veckans tips

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM