V75-finaler i dag: Se upp för favoritfallen!

Micke Nybrinks vinnartips till Solvalla

TRAV

V75-finaler är speciella.

De vanliga faktorerna, form, kapacitet, läge, gäller inte längre.

Man måste tänka på ett annat sätt.

Det är heller inte alls givet att bästa hästen vinner.

Här är en lista med goda (?) råd inför dagens V75 på Solvalla.

Hästarna i en V75-final är jämnare än vad vi tror: Visst finns det alltid en som är bäst men, låt dig inte luras, det är inte många meter som skiljer mellan den bästa, favoriten alltså, och den femte-, sjätterankade. Minsta lilla strul på vägen för favoriten och det lilla övertaget i kapacitet är uppätet. Liten tuva?

Ledaren är livsfarlig: Eftersom vi kan räkna med att det är tolv bra hästar som möts kommer en häst med vinstchans anföra loppet i det längsta. Visst kan det bli tuff körning i början men de här kuskarna tål det. Plocka inte bort spetshästen i onödan.

Ju jämnare hästar, desto mer betyder kuskarna: Glöm aldrig att Örjan Kihlström, Björn Goop, Erik Adielsson, Per Lennartsson, Johnny Takter och Thomas Uhrberg är ruskigt vassa i sulkyn och har en förmåga att bli bättre ju tätare loppen är. De är de små marginalernas mästare, tjänar en decimeter här och där och har kylan som krävs. De kör spikarna och de kör skrällarna.

Vissa tränare är otäcka på att ha hästarna i toppform när det gäller: Robert Bergh, Stig H Johansson och Roger Walmann är dem som jag har störst respekt för i det avseendet. Räkna därför med att deras hästar kommer med uppkavlade ärmar, nyslipade knivar och mord i blicken.

Studera skoinformationen i programmet: Många hästar har genrepat inför en final med dojorna på och har ofta presterat sämre än vanligt. Glöm den préparestarten, nu blir det bartfota och den effekten är som att släppa handbromsen. Ett skoryck kan betyda 20 meters formförbättring men det faktumet är det nästan ingen travtränare som vill erkänna.

Men vi vet!

Fakta: V75-finaler

Micke Nybrink