Jag är nöjd med mina två spikar

TRAV

Håkan Eriksson och Örjan Kihlström dominerade V75-finalerna. De tog varsin snygg dubbel.

Själv satte jag två hyggliga spikar, Zero Sum Game och Acclaim.

Hoppas ni hakade på.

Arnie Somolli förlorade i gulddebuten senast och vi var några som tyckte att han var sämre än tidigare. Varken Kihlström eller tränare Walmann höll med och menade istället att hästen var precis lika bra som tidigare, att han bara föll offer för en galopp och en mycket tung resa. Med lördagens facit i hand: Så kan det ha varit.

Hur som helst, nu var han tillbaka i full form igen och bollade med motståndet i silverfinalen. Sjuåringen joggade till spets efter en dryg förstasväng, fick dämpa farten en bit och sen körde aldrig Kihlström förrän 140 kvar när Nine One One L. (10,8 sista 700, plus-plus) kom farande.

Huvan satt prydligt kvar och det var med god spänst Arnie skar mållinjen. Visst är han fin? Fortsättningen följer; vinterguldgänget får ducka eller backa när ”Norsken” anmäler sin stjärna nästa gång.

En bråkstake

Zero Sum Game skrek jag ut som helgens stora drag och som 17-procentare slog han sig fram till målfotovinst till oddset 5,81 för Håkan ”Hockey” Eriksson. Hästen är stark som få men också en bråkstake och det är med livet som insats man tar sig upp på och av banan, menade Eriksson som ändå sken som en sol efteråt. Han är ingen fegis, Hockey.

Ännu gladare var Eskilstunatränaren efter V75-3 där han forsade runt allt med min sunda spik, Acclaim, i guldloppet. Det här är en underbar spurtare. Från tredje ytter flög han fram sista 600 och efter tredjespår utan rygg runt sista kurvan, där kusken bara satt och finåkte, small det 200 kvar när det norska huvudlaget drogs ner. 3,62 på en klar vinnare är inte illa.

Bombade till spets

Cathy Freeman (11 %) var iordningställd av Robert Bergh och bombade till spets i V75-4. Sen vann hon lätt efter att ha fått dämpa till löjliga 1.16 första 1000. Hon var fin men det var också lite av en bjudning av konkurrenterna som antingen galopperade eller tävlade om andrapriset.

I femte släppte Per Lennartsson ledningen med mitt drag Lonesome Laday (10 %) efter 500 meter, till favoriten Black Gold. Troligen hade Lennartsson inte sett Black Gold värma upp, då hade han nog försvarat sig – Black Gold var ”av på mitten” i en provstart bakom bilen där han galopperade. Ingen på hela Solvalla trodde på honom efter den värmningen.

Lonesome såg ut som när en vinnare när han spurtade rappt efter mycket sen lucka. Istället vann en annan Lähdekorpi-häst, Uncle Sund, tjusigt framlotsad av Johnny Takter.

Lindy Later och Erik Adielsson flög till spets i sjätte, fick bestämma i låg fart och sen vann femåringen okörd. Han är som en formeletta och kusken kör som Schumi från pole position. Born To Dance och Kihlström avslutade. Från tredje ytter spurtade den ruskigt fine Walmann-travaren rykande och efter 10,5 sista 500 blev segern säker.

Micke Nybrink