Klart jag ändrar mig för oddsen

TRAV

Får man byta vinnare i spelkön?

Göra en så kallad kovändning.

Finns det lägen när det är befogat?

Eller ska man alltid stå fast vid första tanken?

Det ska vi diskutera i dag.

Okej, Zero Sum Game och Acclaim, mina stora V75-drag, vann båda i lördags och jag fick ett gäng tackmejl från er läsare. Några hade till och med satt sjuan med min hjälp.

Själv är jag mannen som klantar till det om det är möjligt. Finns det en endaste grop på en fotbollsplan, en liten rackare som man knappt får ner foten i, då bryter jag benet där.

Jag hade alltså inte sju rätt den här gången heller.

Som vanligt får man mer feedback/kommentarer när något blivit fel eller känns konstigt. Förra veckan, i tisdagens tidning, utnämnde jag Danny Roc till onsdagens bästa spel på V64. "Bra häst med toppkusk och fint läge, singlas.", skrev jag.

Allt väl så långt.

Men när jag under tisdagskvällen satte mig med strecklistan och ett förstoringsglas märkte jag direkt att Goop-hästen var gigantisk favorit i sitt lopp. Det var som fan, tänkte jag. Det trodde jag aldrig. Och så vaknade det lilla favorithatarmonstret. Jag började leta fel på Danny och konstaterade (uppfann?) att han troligen inte skulle hinna förbi Pappniak Laday som hade spår innanför och som dessutom Per Lennartsson lät ovanligt sugen med.

Danny Roc schasades bort

I det läget vore det fel av mig, med mitt sätt att spela, att fortsätta hylla jättefavoriten Danny Roc. Visserligen var han bra nog men rent speltekniskt hade hans värde sjunkit. När jag kallade honom "onsdagens bästa spel" var det inte med tanken att han också skulle bli omgångens största favorit. När det dessutom luktade dödens föll bilan. Schas.

Så jag placerade honom i rutan "Dagens avslag" i onsdagens tidning, inte som enda häst utan tillsammans med två andra. Jag kallade dem överspelade och förslog/jobbade på att två av dem skulle bränna av.

Givetvis vann Danny Roc som ett skott sedan Pappniak galopperat i starten och i samma veva började mejlen strömma in. Ni undrade (nu skönmålar jag) vad jag sysslade med, om jag mörkade eller lurades eller om det var olika killar som tippade under mitt namn.

Ni krävde ett svar.

Nu har ni fått det. Jag ändrade mig när jag såg oddsen. Spel på hästar handlar om att ha koll på matematiken, att välja de hästar som kan göra att man vinner i långa loppet. Så tänker i alla fall jag - och så kommer jag fortsätta resonera.

Veckans tips

Micke Nybrink