Vinterns kung blåser ner allt

TRAV

Kylan håller i sig och då är han ju klar.

Acclaim blåser ner allt i guld – igen.

Det bara smäller till.

Och så blir det grön kusk som inleder.

V75 körs över Sveriges längsta upplopp, Axevallas mäter mastiga 227 meter. Ni kan av den anledningen räkna med att det hinner hända ovanligt mycket innan de är i mål i morgon.

I V75-1 tror jag dock inte att det blir särskilt dramatiskt. V75-Mästaren, Affe Fager, ställs inför en uppgift som man, lite slarvigt, skulle kunna kalla straffspark. Gänget han vände ut och in på senast var betydligt vassare och det enda hotet är innerspåret. Det är nämligen inte säkert att Affe och Åke Svanstedt lyckas försvara ledningen.

Men sen när har Svanstedt visat prov på handlingsförlamning? Han fixar en lucka om de försöker låsa in honom, det får kosta några tusen, diskning är ju inte aktuellt i Sverige där det är fri körning första varvet. Hej och hå.

Quantum Classic är bästa hästen i V75-2 och om han hittat formen igen efter en paus kan de andra glömma förstapriset. Men eftersom vi inte med säkerhet vet hur det ligger till är det läge att gardera. Kom dock ihåg, för framtida bruk, att det här är en mycket bra häst.

I lördags växlade Acclaim (V75-3) ner ett halvkaxigt guldgäng efter tredjespår utan rygg sista 600. Intrycket var grymt: över mål speedade han fortfarande. Nu är motståndet inte ett dugg bättre och från ett utsökt startspår får han sin utvändiga hängresa. Sen avgör han i spurten, lita på det. Vädret uppges bli fortsatt kallt och det är ett stort plus för Håkan Erikssons stjärna. Blir det, mot förmodan, skitig bana kan ni glömma Acclaim.

Fjärde är ett stolopp och där har vi lärt oss att det kan hända i stort sett vad som helst. Miramis F.B. var kanonfin när hon blåste runt allt näst senast efter att ha legat sist 800 kvar. Senast svek hon i front, surnade sista biten, dessutom var det med skorna på. Nu blir det barfota och bakifrån och visst kan hon vara den simpla lösningen.

Nec Carmolo är en startsnabb, bra sprinter. När han dragit innespår bakom bilen i V75-5 och dessutom övertygade vid seger från dödens senast borde man väl spika? Men jag kan inte låta bli att dubbla med Fortune Access som har sett mycket fin ut i två raka segrar. Åke Svanstedt låter också smått lyrisk när han pratar om honom, något som jag villigt låter mig påverkas av.

Chansspik i sjätte

V75-6 är ett ganska tufft lopp över 2 640 meter och det normala är att peka ut urstarke Time is Time som vinnare. Han lär i alla fall inte tröttna först. Men jag vet inte om han hinner med de snabbaste här och vädrar en favorit i viss fara. Lonesome Laday är istället mitt drag. Han såg ut som en miljon på Solvalla i lördags då han, barfota för första gången, satt fast alldeles för länge. Efter att ha släppt ledningen fick Per Lennartsson inte fritt förrän de andra var i mål. Intrycket sista 50 var hur bra som helst och jag väljer att chansspika Lähdekorpi-travaren.

Mary (V75-7) har imponerat – men nu kan det bli tuffare. Frågan är om hon kommer till spets och hur hon i så fall trivs med elake Baron Rols på utsidan? Jag är osäker och väljer därför att gardera. Operett Brick fortsätter jag med, ända till hon vinner.

Helgens tips

Micke Nybrink