Efterhandsreferat? Det kan ni glömma

TRAV

”Allt görs i efterhand och ni avslöjar vem som vinner i förväg.”

Sånt får jag höra hela tiden.

Det handlar om travet i tv.

Nu ska vi avliva den här myten, en gång för alla.

Sedan 2001 har jag suttit som bisittare och snicksnackare i TV4:s travsändningar. Jobbet innebär att man får många kommentarer. ”Varför sa du så? Såg du inte att?”, är en vanlig fras och ofta har de som klappar till rätt. Det blir lätt fel och jag är likadan när jag sitter hemma i soffan; där ser man allt och undrar vad de i rutan sysslar med.

Men eftersom jag själv provat på direktsänt trav i tv vet jag hur svårt det är ibland. När jag sitter här och skriver kan jag, när som helst, sudda och börja om. Prova det i tv.

Många konspirationsteorier

Ändå är inte blindstyreutdömningarna det vanligaste ämnet. Vad folk har mest åsikter om är att vi gör allt i efterhand och därmed avslöjar vinnare på löpande band.

”Många lopp reffas i efterand, när ni vet vem som vinner. Allt för att ni ska kunna briljera, trots era obefintliga kunskaper och lite tjusigt, kanske 500 kvar, kunna säga: Ser du Kihlström i tredje inner, kommer luckan så smäller det.

Och sen vinner såklart Örjan som ett skott. Det visste alla redan, för ni hade ju avslöjat allt med ert babbel.”

Så säger ni men så är det inte. No fucking way.

Jag skulle aldrig medverka till något sådant idiotiskt. Som spelare vet jag hur viktigt det är få valuta för pengarna. Man ska inte behöva, i sin paranoia, behöva inbilla sig att någon annan vet. Det är ju totalt värdelöst i så fall.

Så var lugna för att vi inte har en aning om vem som vinner. Vi kommenterar och refererar när det händer. De gånger vi tvingas göra om ett lopp, när någon dator har kraschat, gör jag alltid tvärtom: tror stenhårt på någon som jag vet är iskall 300 kvar, allt för att lura er och hålla spänningen vid liv. Jag spelar hellre dum (lätt gjort för min del) än att briljera.

Ett annat påstående är att man kan räkna ut vem som vinner genom segerintervjuerna. Om Goop vinner V64-3 och -4 och blir intervjuad efter fjärde vet ni att han inte kommer vinna med storfavoriten i sjätte. Eller så vet ni att han kommer att göra det, jag minns inte riktigt hur det var. Men vet, det gör ni. Som fan.

Glöm allt sånt också. Det finns inga tekniska möjligheter att redigera om i efterhand. Vi bestämmer oss direkt efter varje lopp och sen är det kört. Det kan låta som medeltid men flexibiliteten är lika med noll.

Och lika omöjligt är det därför att avslöja vinnare som vi inte känner till.

För vi gör allt ”live on tape” som det heter.

Veckans tips

Micke Nybrink