Så hittar jag mina vinnare

TRAV

Många mejlar och tackar för fina tips till V75 i lördags.

Några av er undrar, lite smörigt (?), hur jag gör.

Det är inga konstigheter: hårt arbete och öppna ögon är vägen till vinst.

Ni ser väl på loppen på rätt sätt?

Som sagt, tack för alla snälla mejl ni har skickat under helgen. Många fick tydligen sju rätt efter att ha ryggat mina tre drag: Lea, ­Solid ­Lady Spin och Spang­mi­gutten. Tyvärr ramlade ju även två stora favoriter in när Manhattan och Rutger Raket vann – satan i gatan, där hade vi ju garderat.

Så typiskt på något sätt. När man har den där dagen då allt sitter händer det inget i övriga lopp. Skicklighet räcker inte, man måste ha en massa tur också. Jag väntar fortfarande på att det ska jämna ut sig …

Peta navelludd duger inte

Några har också undrat hur jag gör när jag letar/hittar vinnare. Svaret är enkelt. Jag ser en massa travlopp varje vecka och när jag gör det är jag alert, det duger inte att gäspa och peta navelludd.

Felet många också gör är att de enögt följer enbart ”sin häst” och struntar i resten. Själv spelar jag inte i särskilt många lopp, försöker i alla fall låta bli … utan siktar i stället på att ha koll på hela fältet. Jag antecknar positioner på alla hästar, skriver när de anfaller och försöker få ett synintryck av dem över upploppet.

Efter mål ställer jag mig frågorna:

?Satt någon fast och såg fin ut?

?Vem var det som blixtrade till efter sen lucka?

?Var någon extra tapper efter en tung resa?

?Vilka var bra respektive dåliga?

?Travade någon dåligt?

?Vann favoriten ett blufflopp utan att glänsa?

Sen kladdar jag snabbt ner svaren i programmet, inte för att spara, utan för att när jag väl skrivit det en gång minns jag det. Åtminstone var det så förr i tiden – numera har en viss demens slagit ut halva hjärnan.

Mycket gratis

När det sedan är dags att analysera ett lopp har jag mycket gratis, om bara minnet inte sviktar. Genom att aktivt se på loppen sparar jag en massa tid. Slit och släp, men till stor nytta. Prova ni också, öppna ögonen och snabbanalysera allt ni ser.

Till sist: Varför blir man utslängd efter en viss tid på ATG Live? Jag är inte road av det, ibland sker det mitt i ett lopp, eller när man sitter och pluggar i lopparkivet. Det känns förbannat onödigt och ogästvänligt. Borde man inte bli inkastad i stället?

FAKTA

Veckans tips

1. 2 Wall Man (Solvalla, V64-1)

Ilsken spurt på V75 senast. Bara att lira.

2. 1 Quorus de Bomo (Solvalla, V64-4)

Allt bättre. Grym kusk, snabb ut. Hela vägen?

3. 8 Royal Flush (Solvalla, V64-6)

Mycket bra näst senast. Lika bra nu? DD-rysare.