”Är smekmånaden över nu? ”

Micke Nybrinks senaste krönika

TRAV

”Den tråkigaste V75-omgång som körts.”

”Lägg ner open stretch för all framtid!”

Efter lördagens V75:a på Åby var många spelare uppgivna/arga.

Är smekmånaden över nu?

Här är två mejl som får illustrera vad många spelare tycker. Magnus Petersson Berg inleder:

”Nu får det fan i mig vara nog! Lägg ner open stretch för all framtid. Det finns ju inte en enda kusk som vill försvara ledningen längre när en favorit kommer. Titta på V75-7 där Åke Svanstedt släpper ledningen med Earl Tilly 950 kvar till vinnande Acclaim. Det hade förmodligen inte hänt om det inte vore för open stretch. Jag förstår den som släpper för att senare få lucka men jag är ganska säker på att favoriterna kommer att dra mest fördel av open stretch, sett över en längre tid.”

Jens skriver så här:

”Jag vet att du är en anhängare av open stretch, det var jag också till en början. Tills i lördags. Det här var nog den tråkigaste V75-omgången som körts. Om man tidigare sa att open stretch skulle leda till mer körning och händelserika lopp så bevisade helgens V75:a motsatsen. De mest streckade i loppen behövde aldrig köra från start och kunde i stället glida till front på grund av att de andra dreglade efter möjligheten till open stretch.”

Svenska hästar kan bli sämre

Ja, det är onekligen oroande. Har vi tänkt fel? Är det kanske så att Kari Lähdekorpi, Thomas Uhrberg och Lutfi Kolgjini har rätt när de dömer ut open stretch?

För tanken var ju inte att jämna väg för ännu fler halvtaskiga favoriter.

Kan det här leda till sämre svenska hästar och ännu fler styrningar efter oddstavlan?

Jens får avsluta:

”Hade den gröna fågeln med stenansiktet släppt spets om inte open stretch existerade? Det tror i alla fall inte jag. Hade Acclaim slagit Earl Tilly från dödens? Det vågar jag däremot inte svara på. Kommentaren från Thomas Nilsson, när storfavoriten Acclaim tog över, löd: ’Det är roligt när det händer saker i loppen.’ Det roliga var snarare att han inte menade att vara ironisk.”

Till sist: Är det någon mer än jag som tycker att fransk montésport suger? Det är nog lite som innebandy – de som inte platsar i hockeylaget får vara med. För hur ska man annars kunna förklara Scarlet Knights, Västerbo Daylights och Hot Tubs framgångar? Fan, de hade ju knappt ”hållit i en klubba” för att prata innebandyspråk. Nu funtar jag på att köpa en gammal fölmärr och skicka ner. Hon drar väl in en miljon på en månad.

FAKTA

Veckans tips

1. 7 Simmer Hend­rika (Solvalla, V64-1)­ Hårding. Starka sista 800 senast. Krossar allt?

2. 4 Wind Velocity (Solvalla, V64-2) Kuslig senast. Torskar inte felfri. Spikas.

3. 12 Staro Yodel (Solvalla, V64-6) Slaktade allt senast. Tål grovjobb. Bra chans.

Micke Nybrink