Bara sju rätt som gäller vid jackpott

Micke Nybrinks V75-krönika

TRAV

Spikarna satt och det mesta stämde.

Peggy Ruda smet förbi till 3,77 och New Photo ledde runt om och gav hyfsade 4,48.

600 kronor in och 4?000 i ut­betalning, det är okej.

Men man ska ha sju rätt när det är jackpott.

Mina fyra sexor kändes därför inget speciellt. När det är jackpott på V75 är det enbart sju rätt som gäller. Sju rätt är alltid kraftigt överbetalt och 104?000 spänn på gårdagens rad gör att jag tänker tanken att enbart spela V75 när det är jackpott.

Risken är förstås uppenbar att jag inte kan hålla fingrarna i styr på lördag heller. Då är det V75-finaler i Örebro. Man känner sig som värsta snillet så fort startlistorna kommer i kväll. Klaringarna kommer från alla håll.

Äntligen lite tur

Åter till Bergsåker. Peggy Ruda trodde jag på i V75-4. Nu kan jag väl inte blåsa upp mig alltför mycket. Hennes seger bar lite av rötstämpel. Men å andra sidan måste väl även jag drabbas någon gång om året?

”Oflyt” brukar annars vara mitt mellannamn.

”Tur-Peggy” fick en perfekt resa i rygg på ledaren. Ulf Eriksson gjorde allt rätt och när luckan kom 300 kvar slungade han fram henne till vinst. Eriksson är en underskattad kusk, han är hur bra som helst, och ändå ­inte särskilt påpassad av den stora massan.

New Photo (V75-6) var en skolboksvinnare. Hästen kom från en topprestation på V75, hade drömläge bakom bilen över kort distans och kunde inte missa ledningen. Sören Eriksson är också en vass kusk och hans taktiska upplägg bar en mästares signum: raskt till front, sänka farten, skyll er själva, och full gas sista 400.

Go on Pale och Per Lennartsson inledde omgången. Det känns som om Lennartsson är rätt kusk på ”Palle”. Nu blev det i och för sig inte mycket till lopp, ledningen efter 500 och låg fart, lätt undan, men det är lätt att se att häst och kusk trivs med varandra.

Vad pysslade de med?

I V75-2 vet jag dock inte vad Lennartsson och framförallt Jorma Kontio pysslade med. De hade, i alla fall på förhand, varsin bra chans med Kibitka och Purple Haze. Undrar just om tränare Timo Nurmos tog emot dem med öppna armar efter loppet. Näe, inte den här gången. Båda satt nämligen kvar i kön i låg fart och när de försökta anfalla på sista bortre var det snudd på patetiskt att se. Bättre kan ni, grabbar. Mycket bättre. Ni är väl proffs?

I stället vann skrällen Monas Mayday efter en snäll resa i fjärde inner. Roger N Jonsson var passiv till upploppet och stack kniven i dem sista biten. Vaket.

Guldloppet såg ut att bli en trist historia när Amour Ami överraskande höll spets från innerspår och fick bestämma med 18,4 första 1?000. I det läget fanns inte förlust, hästen såg läcker ut och kusken satt och tuggade tuggummi i härligt kaxig stil. Men när Robert Bergh skulle köra undan sista 200 fanns det inget att åka med. Triton Sund plockade ner honom från dödens efter 11,5 sista 1?000.

Kul för Johnny B Karlsson som inte haft det rätta flytet på ett tag. Gissar att kammen växer lite på ungtuppen från Dalarna. Köra häst kan han, Johnny B.

ARTIKELN HANDLAR OM