Nybörjaren blev tvåa i Prix d´Amerique

”Hur svårt kan det vara?”

TRAV

Det är inte svårt det här inte.

Det verkar nästan löjligt enkelt.

Fråga Nisse Enqvist.

Han är nybörjare på trav och i går blev hans häst tvåa i världens tuffaste travlopp.

Amatörtränade Opal Viking slutade tvåa i Prix d’Amerique.

För sex år visste Nils Enqvist ytterst lite om trav. Han följde hästarna på tv på lördagar, lämnade in en Harry Boy ibland men vann nästan aldrig.

Men Enqvist har alltid varit en kille med öppet sinne, redo att prova nya saker, så han bestämde sig för att köpa en häst, eller kanske två.

Hur svårt kan det vara?

Var rädd för hästar

Det fanns ett problem, Nisse var livrädd för hästar. Men problem är till för att övervinnas och Enqvist hade också god hjälp av rutinerat folk. Opal Viking hette en av hästarna som inhandlades, han var två år och, vad fan, han kunde kanske bli nåt?

Det blev han. I går slutade han och finske fantomkusken Jorma Kontio tvåa i Prix d’Amerique, av många ansett som världens tuffaste lopp för travare.

Opal Viking tjänade 2,1 miljoner på ett bräde och har nu, som åttaåring, dragit in över tolv miljoner kronor till sin ägare, den ständigt skrattande mannen från Kolmården, Nisse Enqvist.

Jag vill inte alls sabla ner vår ytterst skickliga travtränarkår – men det verkar inte vara särskilt svårt det här. Snart är väl trav rena folksporten. Köp en häst. Bli rik. Ha ha.

Stod att han skulle vinna

Enligt Nisse är det sedan bara att sätta sig ner med en kalender och planera. Själv hade han ritat in den 27 januari 2008 i almanackan och där stod det att Opal Viking skulle starta i och vinna Prix d’Amerque.

Okej, det sket sig, men så långt bort vara det inte. Enqvist brukar alltid (nu är jag elak, min bästa gren) skylla på punktering när Opal Viking underpresterar, och jag var därför ganska säker på att han hade punka även nu, hästen blev ju ”bara” tvåa. Men icke, det var luft i däcken och allt stämde. Möjligen kostade de fyra omstarterna en massa krafter, Kontio var inne på det, men det var väl i så fall lika för alla?

Står upp och applåderar

Hur som helst, jag står upp och applåderar Enqvists prestation.

Du är kung Nisse!

Opal Viking har sett allt annat än formtoppad ut inför det här loppet, men nu var han i grymt slag, samtidigt som Jorma Kontio fick till ett litet mästerverk med sin styrning.

Till sist: Jörgen Westholm (Super Light) och Lutfi Kolgjini (Going Kronos) ställde inte upp för svenska landslaget. Nej, fan, det var klubben som gällde, Romme mot Jägersro, hatmatch, glåpord på läktaren, hela köret. De hade nog behövt samarbeta för att ta sig till mål – men i stället hamnade de i ett onödigt bråk i inledningen av loppet. Ni ska köra kompis i det läget, det är tufft nog med 15 galna, vinglande fransoser som motståndare.

Nog borde Westholm ha släppt tillbaka? Kolgjini gav ju bort ledningen. Eller har jag fel?