”Vi har redan lagt loppet bakom oss”

Micke Nybrink om Kolgjini och Prix d’Amerique

TRAV

Prix d’Amerique blev egentligen inte mycket till lopp.

Visst var Offshore Dream en värdig vinnare.

Men – ingen kommer att minnas det här loppet om tio år.

Vad vi minns är snacket före, i och efter loppet.

Många svek i årets Prix d’Amerique. Resten kom bort i en kollision mitt i loppet. De som klarade sig helskinnade och inte var halta eller formlösa delade på prispengarna. Det är den nakna sanningen. Vi såg ingen Jag de Bellouet, ingen Varenne, ingen Ourasie. Vi har redan lagt loppet bakom oss.

Ludde irriterad

Det vi minns är i stället snacket före, i och efter loppet. Som vanligt var Lutfi Kolgjini med och fixade rubriker. Före Prix d’Amerique var Kolgjini irriterad på oss journalister. Vi var självutnämnda förståsigpåare som lade oss i sånt som vi absolut inte begrep.

Och Ludde, visst är det så, du vet mycket mer om travhästar i allmänhet och Going Kronos i synnerhet än vi någonsin kommer att göra. Men det är inte det som är grejen. Vårt jobb är att bevaka, ifrågasätta och informera.

Vi ska ställa frågor som berör och som intresserar den breda allmänheten.

När jag frågar dig, hur korkat som helst: ”Vem kör?” är det inte för att jag har en åsikt, utan för att folk pratar en massa och för att du alltid ger sköna svar. När jag frågar dig om du inte tar en stor risk som startar Going Kronos i Prix d’Amerique är det inte för att jag tycker det, utan för att frågan måste ställas. Det är den stora snackisen och den journalist som missar den ska ha sparken.

Du gav ju också ett dräpande svar, precis som jag hoppades. ”Den enda risken jag tar är att han blir trött.” Så typiskt, så fyndigt, sen höll vi käften.

Vi kommer att fortsätta ställa illa genomtänkta frågor, i alla fall vi som tar vårt jobb på allvar. Som journalist gäller det inte att briljera med sina kunskaper, det gäller att formulera så att alla är med. Jag framstår gärna som den kompletta idioten om det kan få andra människor att börja med trav. Trav är otroligt kul, men vi måste bredda oss och våga skapa rubriker.

Och där är du och alla andra färgstarka aktiva den viktigaste beståndsdelen.

Till sist: Jag får spel på atg.se. Det är för mycket strul. Klockan två i lördags, när vi skulle lämna in vår jokerfil, bröts inlämningen på kupong 113 av 400, och sen gick det inte att fatta vad som var inlämnat eller inte. Det här är en spelares värsta mardröm.

Och så undrar doktorn varför man har högt blodtryck …

FAKTA

Veckans tips

1. 11 Quartermaster (Solvalla, V64-4)

Stark i dödens ­senast. Drömläge för Adielsson. Drag.

2. 1 Husar Tilly (Solvalla, V64-5)

Formbesked senast. Spetsar. Kan smita undan.

3. 5 Jimas Kjoseph (Solvalla, V64-6)

Övertygade stort senast. Krossar nog allt. Spik.