”Fatta det, din idiot”

TRAV

Han svarade för dagens prestation, jag fick rysningar när det small 700 kvar.

1.08,5 sista 700 ute i spåren. Wow!

Ändå fick inte Earl Tilly vinna.

Nu har Åke Svanstedt ännu en elit(lopps?)häst.

Det är alltid roligare att gå på trav när grön kusk, Åke Svanstedt, är på plats. Utan honom skulle livet som travspelare vara… inte fullt lika spännande. Man kan alltid räkna med att det händer något när han är med i ett lopp, eller efteråt.

Själv var jag helt inne på att han skulle vinna med Earl Tilly i V75-3, gulddivisionen. Hästen hade övertygat stort i genrepet, där han exploderade runt allt och vann på årsbästa 1.11,0/1?640.

Trots att han debuterade i högsta klassen och trots att han hade spår tolv bakom bilen kändes det klart, loppet var kört – han behövde bara göra om den senaste fantasiprestationen. Jag spikade på allt och tog in så mycket luft att jag nästan sprack. Korkat.

”Fatta det, din idiot”

Spår tolv bakom bilen är spår tolv bakom bilen. Fatta det, din idiot. Det är i praktiken, även om hästar framför är strukna, som att stå med 20 meters tillägg. Och att stå 20 meter bakom en sån som Digger Crown som släpps till ledningen gratis och får bestämma farten – nej, det går bara inte. Jag tror inte att någon häst hade grejat att vinna från Earl Tillys position, femte ytter med 30 meter fram 800 kvar.

Ändå gjorde Åke Svanstedt ett allvarligt försök. Hastigheten som Earl Tilly kom upp i på sista bortre långsidan, när han anföll in i tredjespår, är svår att mäta upp. Men om det stått en trafikpolis vid vägkanten hade han vinkat in Svanstedt, handbojat honom och dragit in körkortet i en och samma rörelse. Som sagt, han är travets egen desperado och det är så förbannat kul att se honom köra häst.

Nu räckte det inte med 1.08,5 sista 700 för sjuåringen som landade på 1.11.6/1? 609 auto, slagen med en tiondel av hedershästen och elvaåringen (!) Digger Crown. Förresten, finns det någon bättre elvaåring i hela världen? Det vete faen. Hur som helst, Earl Tilly visade med eftertryck att han inte är så mycket sämre än Svanstedts elitduo, Torvald Palema och Adams Hall. Frågan är om det inte finns mer utveckling i honom än de andra två?

…?sedan small det igen

En annan häst från det gröna stallet som visade kanonform var Race Fan. Jag trodde en hel del på honom i V75-7, trots att han stod med dubbla tillägg på en så bra häst som Dude Kemp.

Från sjunde ytter tog Svanstedt och den femårige jänkaren upp jakten på ledande Dude Kemp 1?000 meter från mål. Först gled bara Svanstedt framåt, försökte lura någon framför kanske, men 800 kvar kunde han inte hålla sig längre. Äsch, nu kör vi. Då small det igen – Race Fan växlade i stort sett hela fältet på 200 meter.

Nu räckte det inte ända hem, Dude Kemp (ruggig) kontrade ärligt över upploppet, men 11,5 sista 1?000 av Race Fan är väl helt okej? Det känns som om han vinner lätt i nästa start, oavsett motstånd höll jag på att skriva. Och även om han har spår tolv bakom bilan på 1?600, ha ha.