Travet har inte blivit roligare

TRAV

Jag skrev om open stretch härom veckan.

Ni reagerade lite olika.

Känslan är att landet är uppdelat i två läger.

Fifty/fifty.

De som har koll och de som gillar travlotto.

Det där sista skrev jag mest bara för att retas. Jag förstår att man kan han olika åsikter om open stretch. Själv är jag ganska säker på att det här är av ondo; det passar inte oss och det känns som vi testat klart nu.

Blev det roligare lopp? Inte fasen, bara omöjligare att analysera och inte lika mycket skicklighet. Det är fel väg. Spel på hästar ska handla om kunskap, om analys av kända faktorer, inte om slump och tur.

Olika synpunkter

Hur som helst – här är två läsarmejl som får illustrera vad ni tycker. Först ut är ”Boda” i Eskilstuna.:

”Tack för en snygg krönika om travförstörelsevapnet open stretch. Fan vad tråkigt och förutsägbart travet blivit på de banor som praktiserar eländet. Olympiatravet blev ett sömnpiller. I vanliga fall hade kanske Going Kronos kunnat syna dödens och på så sätt åtminstone försöka styra loppet. Nu är det ju detsamma som självmord, för invändig häst får ändå luckan.

Förr var det taktik på hög nivå när flertalet kuskar försökte stänga in en favorit. Nu jublar man ju om man får rygg på densamma.

Försöket är över. Skrota eländet för gott. Måste finnas andra sätt att nyskapa travet. Och det tror jag inte ligger så mycket i själva tävlandet. För hur kul vore det om fotbollsmålen breddades med fem meter och hockeykassarna blev en meter högre?”

Signaturen Roger tycker tvärtom:

”Dina tankar och dina syrliga kommentarer till allt och alla är, för det mesta, underbara. Jag har aldrig skrivit till dig förut men nu måste jag – när du är så negativ till open stretch. Jag är själv hästägare (och spelare) och jag hyllar open stretch. Det gynnar oss hästägare som kanske inte har de bästa hästarna. Fler av våra hästar får pengar i loppen tack vare open stretch och det är glädjande. Vi kanske inte har hästar som orkar dundra runt ett helt fält och vinna på styrka, utan de får smyga med och ta några kronor från innespåren. Är det inte positivt att fler hästar lyckas knapra in några kronor till sina hästägare? Jag anser att open stretch gynnar oss som inte har råd att köpa de dyraste och bästa hästarna som kan vinna från alla positioner.

Vad vore travsporten utan oss hästägare? Inte ett skit på ren svenska.”