”Snyt er, torka tårarna, knyt nävarna och slåss”

Nybrink om Elitloppet

TRAV

Är det dags att skrota Elitloppet i dess nuvarande tappning?

Det tycker en läsare som också bjuder på ett nytt, tufft upplägg.

Solvallas sportchef är inte imponerad.

Elitloppet börjar ta form och alla har åsikter. Alla vet vilka som borde få vara med och vilka som ska kastas ut innan spårlottningen avgörs på söndag.

Lasse i Värnamo skickade det här mejlet till mig och Solvallas sportchef, Mattias Stenby.

”Efter 24 raka Elitlopp bakom mig börjar jag fundera på varför upplägget är detsamma som när jag började vara på plats i mitten av 80-talet? 16 platser fylls – men bara fyra, fem hästar har i realiteten chans att vinna. Det känns faktiskt inte som ett lopp för eliten längre. Jag tycker det är dags att höja temperaturen. Mitt förslag är följande:

1. Dra ner antalet inbjudna till sex så alla bakom bilen får ett hyggligt spår. Strunta i försöken och kör finalen direkt.

2. Bjud in de två starkaste korten från Sverige och resterande fyra från utlandet.

3. Fördela 80 procent av prispengarna till vinnaren och resterande till tvåan. Bjud gärna på resorna för inbjudna hästar om det behövs.

Kontentan blir att vinnaren får typ fem miljoner, vilket borde räcka för att locka hit alla. Även sponsorer bör charmas av nytänkandet och släppa till extra slantar. Vi slipper också se chanslösa utfyllnadshästar, samtidigt som argumentet att man inte vill starta i dubbla heat försvinner. Elitloppet får ännu högre status när alla vill vara med men bara sex stycken får.”

Stenby inte upphetsad

Mattias Stenby, sportchef på Solvalla, hetsade inte direkt upp sig när jag frågade vad han tyckte. Han menade att det oftast är väldigt svårt att säga vilka de sex bästa är och att det i stället, vissa år, vore motiverat att köra tre försök med sju-åtta hästar i varje.

– Sen är det väl lite av själva grejen, med försök och final, så att man får se hästarna två gånger. Nej, jag tror att sex hästar i ett heat är fel väg, sa Stenby.

Den som vågar vinner

Han påpekade också att spåren inte alls är så avgörande som kuskarna oftast hävdar.

– I Elitloppsförsöken är, enligt statistiken, spår fyra och sju de bästa. De har producerat flest försöksvinnare genom åren. Det är inte alls tvunget att ha något av de tre innersta spåren för att vinna finalen.

Så ni som drar en nitlott i spårlottningen – snyt er, torka tårarna, knyt nävarna och slåss. No guts, no glory! Den som vågar vinner, fegisarna får smyga ut bakvägen.

FAKTA

Veckans tips

1. 7 Device

(Solvalla, V64-1)

Speedkula. Bättre än raden. Passas.

2. 9 Calamara Donna

(Solvalla, V64-2)

Härlig travare. Bäst bakifrån? Bra chans.

3. 5 Max Hugo

(Solvalla, V64-5)

Lätt att gilla. Rapp spurt senast. DD-

Micke Nybrink