Försök själv om du är brunstig ...

TRAV

Elitloppslördagen är travårets spelmässiga höjdpunkt.

Räkna full gas i loppen och konstiga odds båda här och där.

Själv är jag säker på vem som vinner Harper Hanovers, V75-7.

Att det blir full gas i loppen i helgen är inte så konstigt. De aktiva har laddat och vissa tiltar, de kör som om loppet vore hästens och kuskens sista.

Det gillar vi som spelar. Även om man åker ur på en idiotstyrning är det roligare än att se en dålig favorit pulla upp i spets och ramla undan på stumma ben.

Av den anledningen spelar vi likt galna den här helgen, på allt som rör sig. Vi spelar på hästar vi knappt hört talas om, italienare och tyskar med obrutna segerrader, fransmän med kuskar som knappt hittar runt banan… Det är ju inte så smart.

Vi som tar det här på allvar lägger istället hela såsen på V75 under lördagen, där vi känner igen hästarna, där vi sett dem i försöken. Där det ”bara” gäller att räkna ut hur loppen ska bli körda.

Här är min snabbguide till sju rätt:

V75-1: Korvet Klintholm är favorit. Steen Juuls dansk är bäst i sitt hemland och rena flygmaskinen, det vet vi. Men han är också lite av ett nervvrak och nu är det bortamatch med övernattning i livlig miljö. Det kan knäcka den bäste. Och hur klarar han trummandet och vrålen när bilen släpper? Spets och 1.11 första

1 000? Nej, jag garderar. Swept To Victory ska gå barfota runt om för första gången, Brian Key är ständigt underskattad och Inzaghi D.K. är både startsnabb och björnstark. Och Golden Tilly vet inte hur man gör ett dåligt lopp.

V75-2: Dude Kemp ser ut att ha ramlat ner i grytan sen han kom till Timo Nurmos, Dude är travets svar på Obelix, kan inte bli trött? Sky Launcher är jag smått förtjust i, pratade också med Olle Goop på Solvalla i onsdags och fick medhåll. Hästen är bra och Olle såg finurlig ut, fin i sista jobbet också! Victor Bris pratar alla om och även om det är kommundragsvarning (de torskar alltid) kan det vara spets och slut. Elviria är den där damen som kan växla ett fält på 100 meter, företrädesvis sista 100…

V75-3: Mycket enkelt. Maid for Tag tar ledningen och sen vinner hon. Innerspår bakom bilen är optimalt när det handlar om

1 609 meter, det är stor skillnad mot 1 640 – starten går sent. Senast svek norskan men då var hon brunstig. Spring själv i det läget.

V75-4: Iceland var sjukt bra i lördags. Men – täta starter och nästan galopp i sista sväng är inget jag vill ha på en spik. Vinner om han är som senast, men är han det? Roliga draget kan vara Narmo Streamline som gynnas av överpace och har kondis likt en kenyansk skolpojke. Han kan springa hela dan.

V75-5: Spontana reaktionen är förstås Philip K. Han har varit hur bra som helst på slutet. Tidigare har han inte fattat ett smack, nu gör han allt rätt. Men loppet är vidöppet. Glöm inte Tom Raider som gick i dödens senast, det hatar han. Petri Salmelas duo, Kobber Dust och Victoria Sisu, är båda kriminellt bortglömda. Både tokspurtade senast och vi får vara glada att spelarna är blinda eller redan på fyllan?

V75-6: Han är streckad på nio procent och det gör ju inget. Jag vet inte varför. Timetosaygoodbye har sett ut som en miljon på slutet och senast hade han vunnit som ett skott med fritt i tid. Fredrik B Larsson tränar och kör och meddelar toppchans. Det kan låta lita kaxigt i knivskarpt gäng – men jag tror att han har klart för sig. Den här hästen är mycket bra; det kan vara en ny Giant Superman.

V75-7: Lördagens klaraste heter Milord de Melleray. Fransmannen vann det här loppet förra året, på 13,4/3 180 och det var Elitloppshelgens prestation. Nu är han tillbaka på brottsplatsen. Att han skulle förlora tror jag inte för ett ögonblick på.

Helgens tips

1. 11 Milord de Melleray (Solvalla, V75-7) Grymt bra. Krossar allt sista 800. Grattis.

2. 5 Timetosaygoodbye (Solvalla, V75-6) Skjutare som ser allt bättre. Har bra chans.

3. 1 Maid for Tag (Solvalla, V75-3)Startkatapult med drömspår. Spets och slut.

FAKTA

Systemet

V75-1: 2, 4, 6, 7, 8 (res 9–1)

V75-2: 2, 4, 11, 12 (res 10–9)

V75-3: 1 Maid for Tag (res 6–12)

V75-4: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 11 (res 8–9)

V75-5: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11 (res 2–8)

V75-6: 5 Timetosaygoodbye (res 1–2)

V75-7: 11 Milord de Melleray (res 6–13)

1 260 rader/630 kronor