”Jag gapskrattar”

TRAV

Det är inte ofta man hittar sådana här drag.

Han vann med 50 meter i ett V75-lopp i april.

Senast var han snuskigt bra, bara flög undan.

Ändå är han streckad på ofattbara tolv procent.

Jag gapskrattar och spikar.

Okej, det var ju en liten sak till som jag, i all hast, glömde nämna. I och för sig en petitess, en skitsak, men den bör väl ändå avhandlas – att han har (host) spår tolv bakom bilen. Alltså… jag vet. Det kan skita sig totalt, det kan bli så att han hamnar i sjätte ytter och att farten blir låg, kanske 1.17 första 1 000. Sen spelar det ingen roll att han säkert klarar av att trava 1.11 sista 1 000. Han kommer ändå att vara chanslös.

Men nu ska vi inte måla fan på väggen. Conrads Garland i V75-1, som det handlar om, är en tuffing och det är något som körande Stefan Söderkvist har full koll på. Om tempot blir dåligt styr han till attack, slinker fram i dödens och vinner sedan lätt. Hoppas jag. För Conrads Garland är överkapabel för klassen. Ni minns väl hans brutala uppvisning i ett V75-lopp i Eskilstuna den 5 april? Vet inte hur mycket han vann med, men när Söderkvist vred på huvudet efter målgång såg motståndarna ut som myror i horisonten.

Efter det blev hästen sjuk, han gick inte alls att känna igen i två starter. Men senast var det ”Eskilstuna-Conrad” igen; från ledningen såg han otäckt okörd ut över mål. Jag kan inte lova att han vinner – men känslan är den rätta och som tolvprocentare är han, milt uttryckt, intressant.

Spik nummer två är också en liten fräckis. Jodas Julia (V75-7) har ingen vacker rad. Det har liksom inte stämt i de två senaste starterna. Näst senast blev det tidig galopp på V75 och senast satt hon tokfast i ett V75-lopp på Solvalla. Efter en invändig smygare av Örjan Kihlström var Jodas Julia full av spring i benen över mål. Det är faktiskt svårt att se piggare ut. Nu är läget perfekt och det finns en liten chans att hon kan bomba till spets. Väl där är loppet över, bakifrån kan det bli spännande.

Dubbla i andra

I V75-2 tror de flesta att Kari Lähdekorpis nyförvärv Filiokus C.D. är klar. Hästen var urstark i debuten för Kari och ska förstås tas på allvar. Men jag vill ändå dubbla systemet med en som jag gillar, Livi Cantona. Jag trodde på honom senast i ett V75-lopp på Dannero. Den gången var han ganska svag från dödens, även om han slutade fyra. Förklaringen kom snabbt, hästen var sjuk. Nu är han frisk igen och tränare Rikard S Jansson pratar dessutom om att prova barfota för första gången. Livi Cantona har varit strålande i billiga gäng och tas inte på allvar av spelarkollektivet. Det ska vi utnyttja. Fem procent – ha ha!

Omgången i övrigt i korthet:

Jaded kan överraska i V75-3. 1.08 sista 700 i jobb!

Ta många i V75-4, även om det kan vara så enkelt att Erik Adielsson och Dame Orly leder hela vägen.

Lapp Lotus tror jag mycket på i V75-4. Nu med Åke Svanstedt, leder länge. Men norske Feseth Lynet är värd att dubbla med, han gick starkt ”efter brasa” på Solvalla i helgen.

V75-6 är svårt och det ser ut som om alla ska till spets. Det kan gynna mitt dårdrag, Between the Sheets, som alltid spurtar ilsket när hon får spara speeden.

Micke Nybrink