”Vi är något som katten släpat in”

TRAV

Vet ni vad jag är?

Jo, jag är en ”så kallad expert”.

Det är vad vi travjournalister och tv-folk vanligtvis får heta.

Vi är de lägst stående varelserna i trav-Sverige.

Vi omnämns alltid som något katten släpat in.

Mejlen är en rolig uppfinning, jag får massvis. Det är fantastiskt kul att ni hör av er och för några år sen svarade jag alltid på alla. Numera är skörden så stor att jag knappt hinner. Jag svarar verkligen så ofta jag kan – men om jag inte hunnit med just ditt ber jag så hemskt mycket om ursäkt. Men räkna alltid med att jag läst dem.

Ni ger mig idéerna

För det är ni läsare som ger mig alla goda idéer och som också håller mig uppdaterad om vad som händer; vad som är hett, vad ni inte gillar, vad ni vill ha, vem som är bra … Ni är kort och gott mina travkorrespondenter ute i landet.

Jag känner mig privilegierad som har er.

Men det finns ju också elakingar. På något sjukt, masochistiskt sätt är det ändå deras små alster jag njuter mest av att läsa. Det är en mycket intressant studie i hur lågt man kan sjunka. Elakingarna är så härligt, genuint, nedlåtande sviniga när de sitter på kammaren med horn i pannan, dreglande mun och hat i blicken. ”Nu ska jag skriva till den där så kallade experten och tala om för honom hur usel han är …” Så går säkert tankarna.

Vi är ingen reklambyrå

Vi kallas nämligen alltid för ”så kallade experter”. Det är något jag noterat den senaste tiden. Det är coolt att säga så. ”Den så kal­lade experten vet inte vad han pratar om.”

Experter får man prata hur nedlåtande som helst om, men om man råkar kritisera en aktiv börjar de storgråta och känner sig förföljda. Hur löjligt som helst. Väx upp! För vi är tyvärr inte er reklambyrå, vi har ett journalistiskt uppdrag. Vi måste säga vad vi tycker, annars har vi ingen trovärdighet.

Här är ett läsarmejl från en frekvent (­kritisk) mejlare. Han heter Uffe A:

”Grattis till dina tips i AB !? 46 kronor i lördags!! Du blir antagligen rik på dina hästar, men inte under din livstid! Har du någonsin fått in någon vinst???”

Det var ganska snällt skrivet. Självklart misslyckades jag i lördags. Men vad gav sju rätt? 2?000 spänn. Då spricker jag gärna. Att jag lämnade klart på Ottens Vigo (odds 5,13) och Lost Without You (3,65) glömde i all hast Uffe berätta.

FAKTA

Veckans tips

1. 2 Salma Boko (Solvalla, V64-1)

Vindsnabb frontrunner. Spets och slut? Draget.

2. 7 Master of Speed (Solvalla, V64-3)

Riktigt bra nu. Läge och toppkusk. Bra chans.

3. 7 Beanie M.M. (Solvalla, V64-5)

Rykande spurt på V75 senast. Snabb ut. Kul idé.

Micke Nybrink