”Det dödar att se för mycket trav”

TRAV

Hur mycket trav kan man konsumera?

När börjar det bli skadligt?

Hur ska man lägga upp sitt travtittande?

Och hur hittar man hästarna med spelvärde?

Intressanta frågor – jag har svaren.

Eller, jag tror i alla fall det. Jag har ju fått för mig att jag vet det mesta som har med spel på hästar att göra. Om hästen som djur vet jag inte ett piss. Jo, de är stora och läskiga när man kommer för nära…

Men lira, det kan jag. Jag har faktiskt spelat på hästar sen jag var tolv år. Farsan och jag började vår karriär på Täby, kämpade där ett par år, innan vi insåg att det var omöjligt. Hästarna var för ojämna i sina prestationer och handikapploppen förstörde allt.

Utbudet är enormt

Så det fick bli Solvalla i stället. På Solvalla har jag suttit och glott i snart 32 år. För mig är det som ett andra hem. Men numera är det ju så mycket annat trav också. Via datorn ser jag 25-30 lopp om dagen, live, om jag är sugen.

Det var jag – till att börja med. Jag bänkade mig framför ATG Live och sköt på allt som rörde sig. Vinnarspelandet accelererade och visst vann jag ibland. Det kunde verkligen löna sig att vara på hugget och vänta in överoddsen. För de dyker upp, hela tiden.

Efter något år började jag känna mig avtrubbad. Det var som om hjärnan inte hängde med på samma sätt längre. Jag mindes inte vad jag sett – när ett lopp gått i mål raderades det omedelbart ur mitt minne. Hårddisken verkade vara full.

Jag tror att det dödar att se för mycket trav. Lusten försvinner och man tappar fokus. När ni märker att ni tänker på annat än just det loppet som rullar i rutan, då ska varningsklockan börja ringa.

Numera försöker jag ransonera mitt travtittande. Det får räcka med V75, V65, V64 och alla storlopp. Och det är ju trots allt runt 50 lopp i veckan. Sen brukar jag alltid surfa runt bland resultatlistorna och se om det är något annat lopp jag vill titta på i efterhand, i lopparkivet.

Sen jag la om mina vanor har faktiskt suget kommit tillbaka. Nu minns jag hästarna efteråt och kan plocka dem nästa gång. Klirr.

Att jag sedan, när jag läser på inför V75 eller V64, tvingas bosätta mig i lopparkivet är en annan sak. Det ingår i jobbet. Den som vill vinna måste vara beredd att kämpa. Hästar med spelvärde, som har bättre chans än oddset visar, hittar man enklast genom att ha full koll.

Det låter så enkelt. Men… det tar många år att lära sig.

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Ryan Trot (Solvalla, V64-1)

Racer. Snabbast i Sverige? Leder hela vägen.

2. 2 Greger the Great (Solvalla, V64-3) Bra häst. Vass spurt senast. Goop nu! Livsfarlig.

3. 9 Between the Sheets (Solvalla, V64-4) Mycket bättre än raden. Störd senast. Fräckt drag.