”Vi trodde att han var en gud”

TRAV

Stryk igen för Going Kronos och det gör ont att se honom floppa.

Magplasket hördes ändå från Norge.

Det verkar som om vi överskattat hästen, han är bara av kött och blod.

Tur att vi har juniorer som fyller på underifrån.

Maharajah är det värsta jag sett. Ja, om man bortser från Going Kronos debut på Jägersro den 28 mars 2006. Men det var då, inte nu. Numera är jag nervös varje gång Going Kronos startar – vill ­inte att han ska för­lora. Inte igen. Han förlorade igen i sön­dags. Den här gången fick han en av de bästa resor Lutfi Kolgjini någonsin serverat honom. Okej, han kanske var sjuk. Vi får hoppas det. Nej, jag fattar inget om trav, Ludde, men det svider ändå att han slutat vinna.

För om sanningen ska fram har vi gjort en felbedömning. Vi trodde att han var ett väsen, en gud som inte brydde sig om motstånd. Vi byggde myten om en oslagbar travare och när han började förlora letade vi desperat efter bortförklaringar. Vi skämdes lite i smyg över att vi gått i fällan.

Samma sak har vi gjort med Commander Crowe. Vi har höjt honom till skyarna, trots att han egentligen inte presterat mot eliten. Inte ännu i alla fall. På lördag får vi åtminstone se honom möta en elithäst. Red Chili Pirat satt trots allt fast med krafter kvar i Elitloppet. Visst kan det bli som vanligt, att Commander Crowe bara sträcker på sig och vinner med en längd. Men det kan också vara så jävligt att den försiktiga matchningen dragit ner formen på sparlåga, att han får en chock när Piraten ”sätter kniven i honom”.

Samtidigt är det kul att blåsa upp hästar. Flera gånger om året ser man ”kriterievinnaren” debutera. I februari vet alla vem som vinner Elitloppet. Det brukar vara någon som inte ens är med i försöken när det drar ihop sig.

Maharajah startar nästa saga

I lördags började en ny saga. Treårige Maharajah (stor konung på indiska) vann E3-finalen för Örjan Kihlström. Han gjorde det trots att han hade ett helt stall (Kolgjinis) emot sig och han sänkte dem en efter en. Det var travsport när den är som bäst. Alla skrek sig hesa över hur bra han var. Ja, förutom Kihlström och tränare Stefan Hultman – de grät i?stället ikapp, snörvlade ut sin lycka och deras röster sprack.

Jag vet, Maharajah har bara gjort sex starter och går fortfarande på dagis som travhäst betraktad. Men det här är ”nya Going Kronos”, det här är hästen som ska sätta stopp för de där fransmännen.

För han är ingen vanlig häst, han är ett väsen.

Veckans tips

1. 5 B.B.S.Bigtrade (Lindesberg, V64-1) Strålande på slutet. Sänker allt. Spikas.

2. 10 Mustang Nugget (Lindesberg, V64-2) Hysterisk form. Seg ut, grym till slut. Rysare.

3. 1 Picture Ås (Lindesberg, V64-5) Vass vid segern senast. Kan blixtra till igen.