Favoritspelarna firade julafton

TRAV

Stig H Johansson körde in två miljoner.

Timo Nurmos ungefär lika mycket.

Pengarna gick till pengarna.

Vi som spelade fick nöja oss med 149 spänn.

Men nästa vecka kan vi vinna 55 miljoner.

Favorit efter favorit efter favorit. Urk. De radade upp sig när V75 kördes utanför ­Eskilstuna. Höstkylan bet i kinderna, vintern knackade på dörren och vettigt folk drog ner mössorna över öronen. Men en ­efter vann de – och favoritspelarna (inte jag) firade lilla julafton.

Det började med finalen i Breeders’ Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Sahara Dynamite, derbyvinnaren och kullens kung, hade en straffspark. Jorma Kontio stegade fram och klippte, stolpe in, det klarade sig precis. Timo Nurmos häst fick ledningen utan strid och höll undan knappt före en vilt avslutande Clear Sign. Dunderfavoriten slank undan på målfoto före enprocentaren.

Vi har sett honom bättre, Sahara, men att han ändå vann vittnar om rätt inställning. Han gjorde sitt jobb, trots att motorn hackade på det stumma underlaget.

I V75-2 trodde alla att Annicka skulle vinna, i alla fall i sista sväng. Men orken tröt och från ingenstans dök Erik Adielsson och Caddie Dream upp. Hon slog sig förbi i de sista stegen. Annicka var duktig men kanske inte­ lika formstark som när hon vann Oaks.

Ska jobba bort CC nästa helg

Jaded hade också en straffspark. Den värsta konkurrenten, Caramba Hall, ströks under förmiddagen och i det läget kändes det som om målvakten klev åt sidan. Örjan Kihlström bredsidade in den i öppet mål; Stefan Hultmans elithäst vann överlägset i ett lopp som vi inte kommer att minnas när året summeras.

Bobtail är en tanks, en sån där häst som tål lite vad som helst, som det inte är så kul att ta emot. Thomas Uhrberg provade att ­göra det med High Hope Face i V75-4, Breeders’-finalen för fyraåriga ston. Det ångrar han nog nu. Stackars High Hope pallade inte för trycket. Bobtail tog över och såg ut att vinna lätt – ända tills Victoria ­Sisu fick fart på benen sista 200 och så när knäppte Stig H:s kulltopp på linjen. Men stor­favoriten höll undan för skrällen.

Yield Boko vann finalen för treåriga hingstar och valacker. Han visade inget behov av vintervila: flög till ledningen och vann sen hur lätt som helst. Timo Nurmos kunde nöjt pusta ut på stallbacken och menade att det var skönt att allt var över. Det är kanske så, när man har två favoriter i stora lopp. Allt annat än vinst är ett misslyckande. Han har höga krav på sig själv och ­sina hästar, Nurmos, och det är kanske därför det går så bra?

När Tom Raider höll undan från ledningen i V75-7 kändes det fint. Jag förstod vad det innebar: dubbel jackpott! Det blev ingen utdelning på vare sig fem eller sex rätt. På lördag, i Gävle, kan en ensam vinnare sopa hem 55 miljoner.

Commander Crowe startar visst då. Han som stannade i spets senast. Honom ska jag jobba bort! Nej, lugn och fin nu…

Micke Nybrink