”Det blir ju förstås hur ballt som helst”

TRAV

Jag trodde någon drev med mig.

Flytta mitt Solvalla?!

Och bygga tak över banan?

Men det är sant – och det verkar bli av. Jag gillar det.

Sedan 1978 har jag gått på Solvalla. Vet inte exakt hur många timmar jag spenderat där – men nu är de räknade. Om sisådär sex år, någon gång 2014, körs det första loppet på nya Solvalla, eller ”världens modernaste travanläggning” som Solvallas vd Stefan Lundborg vill kalla bygget.

På något sätt känns det helt rätt. Solvalla har, av Stockholms stad, fått ett erbjudande de inte kan säga nej till. Men det är inget påtvingat. Tvärtom, de får chansen att bygga nytt i stort sett gratis – och de behöver inte flytta mer än ett par stenkast.

De säljer marken som den nuvarande anläggningen ligger på, cashar in x miljoner och smäller upp värsta travpalatset.

Grejen med nya Solvalla är, vad jag kan förstå, taket och publikplatserna. Det blir mer som ett slags Råsunda eller White Hart Lane med läktare runt om banan och, som sagt, utstickande tak över själva ovalen. I mitten blir det öppen himmel, grönt och fint och lite konstsjöar och lull-lull. Egentligen är det svårt att föreställa sig. Ska vi alltså gå på trav inomhus i framtiden? Exakt hur taket och hela arenan ska se ut är inte bestämt. Men räkna med perfekt bana året om. Nu är det slutgnällt på underlaget. Kuskar och tränare kommer i känd stil säkert hitta något annat att skylla på, bländande ljus, eko, ljudnivån…

Taket kommer att lyfta

För räkna med att taket kommer lyfta när det är dags för Elitloppet och 30 000 personer bänkar sig runt banan. Elitloppet under tak, hur känns det? Först tyckte jag det kändes konstigt, sen, ju mer jag tänker på det: Det blir ju förstås hur ballt som helst! Man skulle kunna köra Elitloppet på kvällen i stället – som värsta rockkonserten i strålkastarljus med dånande musik och sjungande fans.

Banan kommer att ligga i direkt anslutning till BP:s nya multiarena och även den kopplingen känns rätt. Ska vi någonsin locka ungdomar till travet, just nu är vi en ren ”gubbe med skinnjacka och keps-sport”, är det här förstås perfekt. Stället kommer att vimla av nyfikna barn och ungdomar och steget in på Solvalla är redan taget.

Om det här nu inte är ett enda stort luftslott? Tror ni det? Sluta i så fall tvivla.

Solvalla menar allvar och marken vid Bromma flygplats, där ingen vill bo, är i stort sett gratis. Att sedan ett över taket lågt strykande flygplan skrämmer min spik i galopp är … bara min vanliga otur.

ARTIKELN HANDLAR OM