”Betedde sig som en sur liten unge”

TRAV

Som väntat, han lekte med dem.

Nu laddas Triton Sund för världens tuffaste travlopp:

Prix d’Amerique den 25 januari.

Han kan absolut vinna.

I och för sig ska man inte dra några förhastade slutsatser. Loppet Triton Sund vann i Halmstad sa inte så mycket. Men vi fick i alla fall ett besked, han håller formen och ser fortsatt underbart smidig och fin ut. För något år sedan klagade vi nästan alltid på hans kantiga och ryckiga rörelsemönster – nu är han som en katt, eller kanske mer som ett lejon eller en tiger?

Örjan Kihlström, den gudabenådade kusken utan nerver, gjorde allt rätt. Han såg till att vara med i starten, testade lite för spets, insåg att det inte gick och släppte fram Colombian Necktie. Sen körde han till, tog över, sänkte farten och rann undan på speed via 1.10 sista 500. Allt var oryckt, den norska gasen, tussarna, name it?…

Nu väntar alltså Frankrike och Prix d’Amerique. Stefan Hultman har redan berättat det mesta. Hästen ska inte ner och värma upp i några förfäktningar, ­inget Prix de Belgique två veckor ­före, ingen preparé. Nej, fasen, de slipar formen här hemma med att vinna finalen i Gulddivisionen på Solvalla den 27 ­december. ”Vi ska göra som fransmännen i Sverige, komma hit, vinna, sticka hem”, flinar Hultman.

Perfekt för Vincennes

Jag tror att Triton Sund har bra chans att lyckas. Han är en perfekt häst för Vincennes och gynnas kraftigt av ”krig” och hård, jämn fart. Så brukar nämligen Prix d’Amerique se ut. Har han bara slagläge in på upploppet borde han sänka dem. Nej, jag är inte enögt svensk, bara kanske lite optimistisk som vanligt.

I V75-1 fick vi lära oss hur svårt det är med bilstart. Jag trodde inte att Korvet­ Klintholm kunde försvara ledningen från innerspår. Jag var faktiskt helt över­tygad om att Paul November skulle blåsa förbi­ och ställa till med problem för stor­favoriten.

Men så blev det inte. Korvet Klintholm tog leende hand om ledningen. Sen var loppet över. Han är jättefin, Steen Juuls flygmaskin. Nästa år tävlar han i guld och där klarar han sig fint.

Åke betedde sig som en sur unge

Är det verkligen kul med open stretch? Jag tycker inte det. Nu sprack jag på fem hästar i V75-2 när Iffy ramlade förbi från rygg ledaren snikvägen. Jag borde kanske ha fattat det? Möjligt, men det känns fundamentalt fel när det händer. Tror inte att det här är bra för sporten på sikt.

Loppen blir stereotypa, hästar i andraspår i kön kan lika gärna köra hem. Vill vi ha det så? Okej, forsätt med open stretch då.

Trots open stretch fick vi se sex spetsvinnare. En av dessa var Stardust Night i V75-5. Åke Svanstedt körde och i vinnarcirkeln efteråt berättade han att han mådde dåligt efter anklagelserna i Kalla fakta i söndags.

Men när TV4:s reporter Tony Ryttar ville­ ha en intervju vägrade han uttala sig. Det känns som fel väg, han hade ju chansen att försvara sig men uppträdde i stället som en sur liten unge.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM