”Ta din chans att svara, Svanstedt”

TRAV

Nu ska jag tjata vidare om Åke Svanstedt och Kalla Fakta.

Känns tvunget efter alla kommenterar på stan.

Jag känner mig uppriktigt ledsen.

De tror att travet är som tuppfäktning eller nåt.

Såg ni ”Vinnare V75” i TV4 i lördags? Det gjorde jag. När Åke Svanstedt hade vunnit med Stardust Night fick han en fråga om vad han kände efter Kalla Faktas attack mot honom: Svanstedt avstod från att svara. Det är han i sin fulla rätt att göra. Ändå kändes det onödigt eftersom han fick chansen att slå tillbaka och försvara sig.

Ryttar är ett föredöme

Men jag har trots det fått många mejl av den här sorten. Anders Moqvist skriver:

”Först vill jag säga, att jag läser dina krönikor med stor glädje. Den i tisdags om Kalla Fakta var klart giftig. Med tanke på lördagens V75-sändning borde du spinna vidare på detta tema. Hur kan man vara så urbota korkad som TV4:s reporter Tony Ryttar, att man tar upp detta en gång till med Åke Svanstedt? Här har Svanstedt nyss vunnit ett lopp på V75 och så går Ryttar fram och ställer frågor om sådant som är gammalt. Är det inte meningen att intervjun på banan ska handla om hur loppet varit?

Tycker att Ryttar begår journalistiskt självmord. Känns som att Kung Åke ska dras ner i skiten. Varför? Han är en hårt arbetande, duktig hästkarl som har lyckats ganska bra. Vinner många lopp, drar in stora pengar. Men rörelsen kostar också. Nej, bort med Tony Ryttar, han förstör sändningarna.

Jag svarar så här. Tänk om fler travreportrar och journalister i allmänhet var som Tony Ryttar. Han är ett föredöme som ställer frågan. Att vara en bra journalist handlar inte om att framhäva sig själv som klok och förstående och sopa under mattan; det handlar i stället om att ställa den där dumma frågan som alla vill höra. I min soffa satt vi och skrek: ”Fråga nu då! Fråga!”

Om Ryttar inte hade gjort det skulle jag fnyst och dömt ut honom. Möjligen kunde han börjat med en segerintervju och avslutat med FRÅGAN.

Svärtar ner

Annars har jag mest fått en massa kommentarer i veckan, både på gatan, från trav-ointresserade kompisar, släktingar och via mejl från er läsare.

Slutsats: Kalla Fakta har lyckats. De har svärtat ner Åke Svanstedts namn och även gett travsporten en pungspark. Rubrikerna har fastnat.”Jaså, kör ni med grisfösare, ha ha, vilken svin ni är.” Så låter det. Folk är skadeglada och tror att trav i allmänhet är lika med djurplågeri.

FAKTA

Veckans tips:

1. 6 Superior As (Solvalla, V64-4) Stark som en björn. Perfekt uppgift. Spik.

2. 2 Access Tooma (Solvalla, V64-5) Sylvass i skymundan senast. Idé på dubbeln.

3. 2 Bang In Line (Solvalla, V64-2) Bra hela tiden. Fint spår. Värd att passa.

Micke Nybrink