”Han drog ner brallorna på Norges bästa häst”

TRAV

V75 i Norge, kan det vara nåt?

För fasen, helt okej – stora potter är väl grejen?

Mer sånt här?

Ja, jag tror att det är framtiden.

Det här är nog enda vägen.

Eller hur? Vi strävar efter och börjar nästan kräva mångfald och roligare lopp. Det får vi med trav över gränserna. Konkurrens ger mer action och när kuskarna inte känner varandra händer det saker.

Det började med ett präktigt favoritfall på Momarken. Den bästa spiken i omgången, trodde i alla fall jag och många andra, föll med dunder och brak. Odins Kjempe var helt klart ett offer för sitt prekära läge. Innerspåret med voltstart kan bli och blev verkligen en fälla. Från rygg på ledaren fick han aldrig fritt fram och körande Tor Wollebäk försökte i panik skaffa sig en lucka 120 meter från mål. Jag förstår honom. Hästen var pigg som faen och att han satsade på att tackla sig loss var inte så konstigt.

Nu blev han diskad för tilltaget, även om han aldrig fick luckan. Så kan det gå.

I stället vann omgångens stora stallskrik Grindstad Jahn. Han var faktiskt förbannat bra. Från femte ytter rundade han till seger i vida spår sista 500. I ny regi har han hittat storformen; det här var andra starten för skicklige Kjell Teigen.

Plattan i mattan

V75-2 vann Lutfi Kolgjini på knock out. Det bara small. Han körde som om han satt bakom Going eller Viking Kronos med sin dansk, Minos Vang. Från bakspår anföll han redan efter 300 meter och det var med plattan i mattan. I spets satt Adielsson med favoriten Pandoro. Han insåg att det var lönlöst att svara den uppumpade albanen och tog rygg. Kolgjini agerade som om han hade lirat Pandoro, full gas, inget finlir. Eller så körde han som om han hade en överlägsen häst … Minos Vang försvann in på upploppet och jag står upp och applåderar.

Trav när det är som bäst!

Långloppet gick också till Sverige. Gävles Olle Alsén skrällde (streckad på tre procent) med Icarus Frontline. Efter en smygare som fyra på innerspår slog han sig fram till seger över det långa upploppet. Den hade jag inte med på tio. Aj, aj, aj! Man är en pajas.

Bara att lira

Men Cassoulet (Fredrik B Larsson, Solvalla) trodde jag på. Hon spurtvann V75-4 till 7,41 i odds. Fin häst som hade en dålig rad – bara att tacka och lira.

I femte fick vi se en kanon årsdebutera. Nayvy Seal U.S. tränas av danske Bo Westergård och hästen såg ut som en atombomb i andra ytter. 200 kvar detonerade han. Han vann åkandes med 20 meter och var sanslöst bra.

Nu har han tjänat 300?000 spänn. Vänta bara. Mot eliten!

Drog ner brallorna

Turnaround och Kolgjini vann högsta klassen. Hästen var grym när han drog ner brallorna på Norges bästa häst, Maid for Tag. Trots en galopp i första sväng och forcering till dödens kunde han vinna säkert i urstark stil. Hoppsan.

Vem som vann sista? Kolgjini såklart. Det här var ju hans dag. Han bara körde med Joel Cortina, spets efter 600, visslade lite på sin häst 200 kvar och lätt undan.

ARTIKELN HANDLAR OM