V75 måste bli mer internationellt

Micke Nybrink om framtidens trav

TRAV

Jag hyllade V75-omgången på Momarken.

Möjligen förklarade jag mig inte tillräckligt bra.

Men faktum kvarstår: Det här är framtidens trav.

Christer Nyström i Arboga är en av flera läsare/spelare som reagerat på min spalt i söndags. Han skriver så här:

”Hej Micke! Läste din krönika om V75 i Norge. Att det skulle vara framtiden. Håller absolut inte med dig. Bland annat för detta: V75-1, vinnaren Grindstad Jahn. I sina tre senaste starter stod hästens odds i 35, 106 och 76 gånger pengarna. Hur ska en svensk spelare kunna känna till att en sådan häst är segeraspirant i ett lopp med ännu bättre hästar än i tidigare lopp? Och dessutom ge oddset 7,19. Förmodligen var det bara norska spelare, travtränare och hästägare som kunde få fram information om den hästens synnerligen tillfälliga formtopp. Behåll V75-spelet i Sverige för oss spelares skull.”

Ja du, Christer, själv spikade jag Odins Kjempe och sprack direkt. Men hela veckan bombades jag med info om att Grindstad Jahn varit sylvass i ny regi i senaste starten. Grindstad Jahn var kort och gott omgångens stora vrål. Höll du, likt jag, för öronen och skrek LALALALA...?

Konkurrensen bör bli hårdare

Men om vi återgår till själva kärnpunkten: Är det fel att köra V75 i hela Norden, i en gemensam pool? Jag tycker inte det. Som det ser ut nu inom travet i Sverige är det en allt mindre klick tränare och kuskar som vinner ”alla” lopp.

Kul för dem, men inte lika roligt att spela på kanske? Huruvida vi sen ska snöpa dem, ta kulorna av dem, är en annan kontroversiell fråga. Nej, man kan inte straffa någon som är framgångsrik. Det måste finnas en morot, en elit. Vi vill ha superproffs som Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Björn Goop, Örjan Kihlström och Erik Adielsson. Stjärnor, även tvåbenta, är enormt viktiga inom travet.

Men – för att allt ska bli ännu bättre bör konkurrensen hela tiden hårdna. Därför tror jag på internationella V75:or. Det blir tuffare lopp med hästar och kuskar som inte mött varandra tidigare och det är förmodligen den enda vägen in i framtiden.

Att sen informationen måste bli bättre är förstås givet. Lopparkivet måste förbättras. Jag vill kunna se alla hästars senaste lopp, även om de startat på Malta.

För övrigt tycker jag att fler banor borde ha ett 240 meter långt upplopp á la Momarken. Vem blir först i Sverige med en 1 200-metersbana

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Mette Farming (Solvalla, V64-4) Talang. Bara springer. Ger Katjing en match.

2. 3 Flea Southwind (Solvalla, V64-1) Fin häst. Lopp i kroppen. Barfota nu. Passas!

3. 6 Wind Velocity (Solvalla, V64-2)

Lekte med dem

senast. Samma visa igen.