Hästen som gräver guld

TRAV

Extremt spelbar omgång.

Och skönt att Järvsöfaks är med.

Så här ska det se ut på V75.

Räkna med raffel över Bergsåkers långa upplopp.

Normalt sett spikar man förstås Einar Celeber i V75-1. Han har varit ruskigt bra sedan han kom till Kari Lähdekorpi. Senaste starten var inget undantag. Efter en förödande galopp travade han drygt 1.13 sista 2 000 meterna med bra spänst över mål. Bakspåret är förstås ett minus – men det är ju också så att starttröge Einar ändå brukar får dra upp spurten från köplats. Som sagt, den som singlar är inte idiot.

Men jag vill ändå ha med ett motbud och när det finns en skolbokare är det så givet: Björn Goop hoppar upp bakom Elit Farming för första gången! Hästen är rykande startsnabb och kraftigt upp i form. Smack, sen sitter de i spets. Sen ser jag BG jobba igång den starke sexåringen 500 kvar. Då kan det bli långt fram för lille Einar.

V75-2 är ett bra försök i lägsta klassen. Bra innebär också svårlöst eftersom hästarna är jämna och den långa distansen gör att spåren inte spelar så stor roll. Äsch, jag tar klabbet. En som jag gillar är Ride the Brand. Han har övertygat i enkla gäng och ser ut att kunna kuta hela dan. En annan kapabel rackare är Ladies Man som imponerar varje gång.

Det första försöket till Olympia-travet är ganska vasst. Egentligen ska man strecka på. Men det gör inte jag. Dig for Dollars senaste uppvisning sitter på näthinnan. Ni såg väl när han galopperade bort 80 meter i starten och sen blåste runt allt sista 800 till seger? Hästen var fenomenal och jag kan inte förmå mig att gardera. Spets eller inte, skit samma, han borde vinna.

I V75-4 känns det nästan som om jag ger upp. En jämnt smet av ston som körs av lärlingar innebär svårt värre och det är bara att börja strecka och se hur långt pengarna räcker. Här måste det väl smälla? Hett tips: När jag tror det brukar alltid favoriten vinna på stumma ben…

Öppet mål

Järsvöfaks spikas förstås i V75-5. Världens bästa kallblod genom tiderna är gammal och lite grå. Spelar ingen roll. Han är i stort sett lika bra som i fornstora dagar och när enda hotet Åsajerven drabbats av bakspår är det bara att rulla in den i öppet mål för Jan-Olov Persson.

Sjätte är vidöppet. Jag snålar inte bort mig. Draget kan mycket väl vara att Västerbo World vinner. Ni minns väl hans långspurt på V75 på Bergsåker i januari, när han blåste runt allt på sista långsidan och länge såg ut som en vinnare? Formen är fortsatt kanon. Näst senast svepte han motståndet på samma sätt och var överlägsen i mål. Senast höll han klart godkänt från dödens. Får han spara krutet kan det vara full pott.

Teaser Elegance (V75-7) är som Einar Celeber, en helt okej spik. Hästen har varit grym på slutet och städar normalt sett av allt med en ”svanstedtare” sista 800. Men jag dubblar ändå med Clear ”som nästan slog Sahara Dynamite” Sign. Jag syftar på finalen i Breeders’ Crown i november där han flög fram och utmanade Sahara Dynamite in mot mål. Nu har han ett lopp i kroppen och kommer taggad och vårfräsch.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-chanssystem

V75-1: 6, 11 (res 5–9)

V75-2: Alla elva hästarna (res 8–5)

V75-3: 2 Dig for Dollars (res 3–7)

V75-4: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 12 (res 11–8)

V75-5: 8 Järvsöfaks (res 14–11)

V75-6: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 10, 11 (res 8–12)

V75-7: 11, 12 (res 2–7)

2 816 rader/1 408 kronor

Helgens tips

1. 2 Dig for Dollars

(Bergsåker, V75-3) Mycket bra senast. Blir svår-

slagen felfri.

2. 4 Västerbo World (Bergsåker, V75-6)

Urstark spurtare. Får fin resa. Fräckt drag.

3. 11 Clear Sign (Bergsåker, V75-7)

Topphäst. Lopp i kroppen. Kan duga.