"Låt ryktet vara sant”

Nybrink om stjärnan

TRAV

Det är faktiskt vår.

Nu börjar det hända saker på travbanorna.

Den här veckan är hur kul som helst.

Men går det att spela? Hur ska man tänka?

I slutet av mars är det vanligtvis slut på vinter­tristessen för oss som gillar trav. Då vaknar våra topphästar till liv efter en vinter i ide, gnuggar sig i ögonen och anmäler sig sen kaxigt till ett lämpligt uppmjukningslopp.

På onsdag på Solvalla är det proppat med dem: Conrads Epilog, Jocose, Bobtail, Lie Detector, Nursery Rhyme. Alla ska de årsdebutera, alla är de i tveksam form.

På torsdag gör Elitloppsaktuelle Jaded sin första start för året i Gävle. Det snöar men nog fasen är våren här.

Som spelare är det inte helt givet hur man ska tänka. Är de vintertjocka eller vårslimmade? Ofta pratas det om vassa banjobb och grymma intervaller. Bla bla bla. Samtidigt menar tränaren att deras guldklimp behöver ett lopp i kroppen. Snicke snacke snicke snack.

Begåvade tränare

Själv brukar jag vela hit och dit. Ett tips är att försöka ta reda på vad tanken är med det första, inte så viktiga loppet. Vissa topphästar, särskilt de som är fyra år, matchas försiktigt och köras extra snällt i årsdebuten. Det kommer många stora lopp under året och den begåvade tränaren (typ Stig H, Nurmos, Walmann och gänget) lägger upp det hela på sikt. Hästen kanske startar från tillägg – då kan man nästan garantera att den körs passivt och spurtar för sent.

Men det finns också årsdebutanter som är iordningställda och har en perfekt uppgift. De kanske har ett bra spår och kan räkna med att bli släppta till ledningen på fjolårets meriter. Sådana hästar funkar alldeles utmärkt som singelstreck. Visst, de är inte i full tävlingskondition men de kan springa fort en bit och det räcker.

Annars snackas det mycket så här års. Det ryktas både det ena och det andra. I dag nådde mig informationen att Maharajah (Stefan Hultmans fyraårige kanon) är som en ny häst efter vinterträningen, att han i stort sett är redo för vem som helst. Hoppas det stämmer. Jag vill tro det. Snälla snälla snälla, låt ryktet vara sant!

I samma lösa rykte hörde jag att Triton Sund tydligen var otäckt bra i senaste jobbet. Han har inte startat sedan de två flopparna i Paris. De som såg jobbet lovar vinst på lördag då han ska kvala in till Olympiatravet. Undrar just vad Åke Svanstedt och Adams Hall säger om det? Kan bli kul, Kihlström och Svanstedt gillar ju inte varandra. Läge för fartfest mitt i loppet …

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Centenary Tooma (Solvalla, V64-3)

Rappa sena spurter. Allt bättre. Draget.

2. 4 Scooby Dot (Solvalla, V64-4)

Härlig fart. Blir livsfarlig felfri. Fem gånger?

3. 4 B.W.T.Satelite (Solvalla, V64-5)

Gillar jag. Vass i skym­undan senast. Passas!