Domare ger de bästa fördelar

TRAV

Visste ni att det finns två reglementen?

I alla fall i praktiken.

Ett gäller Kihlström, Takter och Goop.

De får göra lite som de vill.

Det andra gäller övriga kuskar.

De diskas pang bom.

Så jävligt är det.

Gnäll är egentligen inte min bästa gren. Nej, fan, jag föredrar att retas och häva ur mig ogenomtänkta saker, särskilt sådant som triggar Kari Lähdekorpi (max en häst per tränare och V75-lopp) och Roger Walmann (max en ny fetmärsa per månad), fniss.

Men nu är det dags att ryta till. Jag börjar nämligen bli trött på ”catchdriver-reglementet” som mer och mer breder ut sig. Grundtesen i detta reglemente är: Kan du fria – gör det.

Ingen likhet inför lagen

Johnny Takter, Örjan Kihlström, Björn Goop. Tre kuskar som sannolikt tillhör de tio bästa i världen. De är fantastiskt skickliga på att köra häst, vet exakt vad de gör och var de har sin pålle och vagn i loppen. Deras rutin och finlir kan inte överskattas.

Takter balanserar hela tiden på gränsen. Efter loppen, i vinnarcirkeln, säger han ofta saker som ”jo, visst var det små marginaler” och ”okej, trångt var det”, men han klarar sig gång på gång för förseelser i sista sväng och på upploppet. Varför?

Såg ni när Junction var tvåa i V75 på Bergsåker nyligen? Takter körde och att han inte diskades är inget annat än en jätteblunder. Den bredsida han gav Top Disguise och Petter Lundberg 50 meter före mål var loppavgörande. Utan den hade Top Disguise slutat tvåa bakom Wait and Win. Jag förmodar att måldomarna känner till att vi spelar tvilling?

Örjan Kihlströms bredsida bakom Swept To Victory förra måndagen på Mantorp är redan en klassiker. Han flyttade helt sonika på Stefan Söderkvists What’s Going On Ås i sista sväng med galopp för denna som följd.

Heders-Örjan spurtade sen till knapp seger. Måldomaren slog ut med armarna – wash out, nänä, ingen fara, det var ju Örjan ju…

Såg ett lärlingslopp på Solvalla för några veckor sen. Jeanette Holmskov hittar loss med sin häst men diskas efter kort betänketid eftersom en annan häst galopperar i samma moment som hon tar sig ut. Ingen fysisk kontakt men ”kan nog ha blivit generad” som ATG Live-referenten sa.

Diskningar, ja. Mest flagranta diskningen i övrigt är väl den Tommy Hanné råkade ut för i vintras. Korrekt enligt reglementet men jämfört med Kihlströms bravad på Mantorp en bagatell.

Likhet inför lagen gäller alla utom Björn Goop, Örjan Kihlström och Johnny Takter. Snälla STC, skriv in det i reglementet, så vi spelare vet.

FAKTA

Veckans tips

1. 9 Romero Bob (Solvalla, V64-4)

Bättre än raden. Rapp spurt senast. Ska passas.

2. 4 Half Breed (Solvalla, V64-5)

Debut för Lähdret + första med BG = tvångslir!

3. 6 Super Khan (Solvalla, V64-6)

10,5 sista 800

senast – sylvass! Hett bud.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM