Travlopp ska gärna urarta

TRAV

Klart att belgaren var tokig.

Klart att Kolgjini kunde ha släppt.

Vi vet. Allt blev fel.

Men var det ändå inte helgens behållning?

Travlopp som urartar är en bristvara.

Jag påstår att det här var viktigt, att ett stort travlopp utvecklades till rena kriget mellan två uppumpade kuskar. Det var befriande att det hände. I förlängningen inbillar jag mig att intermezzon av det här slaget lockar in nytt folk i travets slutna, stereotypa värld.

Att sedan tv var med och fångade bråket på stallbacken i direktsändning gjorde Åby Stora Pris-sändningen till årets bästa trav-tv-program.

Visst drabbades Lutfi Kolgjini och Garland Kronos och visst vann Torvald Palema löjligt enkelt tack vare Christophe Martens och Kolgjinis privata chickenrace första varvet.

Men det hade varit mycket värre om loppet körts i 1.14-fart första rundan och alla gasat sista 400. Ingen vill se sånt. Det är trav när det är som tråkigast och det är också påfallande ofta storloppen avgörs på det sättet. På sikt är det döden för sporten och spelet.

Returmatch i Tammerfors

Alla kommer att minnas Derbyt 2009 när Maharajah slog knock på Yield Boko. I dag möts de igen i finska Tammerfors. De är lottade mot varandra i det ena försöket till Europaderbyt. De två kvalloppen (Reven d’Amour i det andra) kommer att visas i ATG Live, förhoppningsvis live som sig bör. Gissa om jag bänkar mig…?

Maharajah är förmodligen ännu bättre än vi anar. Hoppas bara, och det här låter som en klyscha, att han får vara frisk. Bara inget händer nu, för svenska hästar av den här sorten föds inte så ofta. Vi snackar Ina Scot, Copiad, Victory Tilly, Scarlet Knight, Torvald Palema – och Maharajah. Får Stefan Hultmans häst ”bara vara frisk” så ligger världen öppen. Om han sedan är mogen att vinna Prix d’Amerique redan 2010 vet jag inte. Men åren är på hans sida just nu.

Stark dynamit på Solvalla

En annan kuse med stjärnstämpel är förstås Red Hot Dynamite. I morgon kvalar han in till Kriteriet när han vinner V64-1 med så mycket som Jorma Kontio är sugen på att vinna med. Jag tror inte att vi sett en större favorit till slutsegern på 30 år? Pixie (på åttitalet) kanske? Hur som helst, Red Hot Dynamite, hur bra är han? Rätt så… Vad jag har hört slår han Yield Boko från dödens i jobben.

Delägaren Frank Andersson säger att han behöver blöja när hans häst tävlar, att han är så himla nervös. I morgon är det nog motståndarna som gör i brallan.

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Oracle (Solvalla, V64-2)

Fin häst. Nu med Örjan. Lätt att tro på.

2. 3 Global Lawbreaker (Solvalla, V64-3)

Bra hela året. Fint läge och givet segerbud.

6 Mon Cheval (Solvalla, V64-5)

Flög fram efter galopp senast. Skrällbud felfri.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM