”Annandagen är min uppfostran”

TRAV

Det här är en klassiker.

Solvallas V75-finaler avslutar travåret.

Spikarna hittade jag i sömnen.

Två kanoner med topplägen.

Vet inte hur många gånger jag varit på Solvalla på annandagen, men minnena sträcker sig till när jag var lite parvel och stod nere vid staketet med farsan och frös om fötterna. Vi kollade utrustning, skrev upp, och var sedan med på noterna när skydden, bootsen eller vikterna plockades bort. Det var tider det!

Redan då lirade vi hårt, vann ibland, gick hem renrakade vissa gånger och då fick jag lova att inte berätta något för morsan: ”Säg inget, vi överlever”, sa farsan som gav mig en sund spelaruppfostran.

Annandagen var det, V75-finaler på hemmaplan. Om vi börjar med V75-1 kan man snabbt konstatera att Bobtail givetvis har bra chans att vinna. Hon har visat härlig form och förbättrade takter sedan Stig H Johansson utrustade henne med norskt huvudlag i samband med skrällseger på Jägersro i slutet av oktober.

I lördags vann hon gulddivisionen, efter en smygare i hög fart och en vass spurt. Nu går hon ut i stoeliten och kan räkna med att få ta över ledningen; att spika är inte fel. Men jag är imponerad av Vanessa du Ling på slutet. Hennes långspurt senast när hon plockade ner Spring Erom var otäckt stark. Med tanke på att Bobtail gör tredje starten på två veckor väljer jag att dubbla systemet med Vanessa. Det känns tryggt.

City Hall och Zyrano Boko är två löften och de slåss om segern i V75-2. City Hall var rysligt bra när han vann näst senast och satt fast med rubbet senast. Han går med skor runt om och klarar alla underlag. Jag gillar honom. Men samma sak gäller med Zyrano Boko, han kommer att gå långt. Eftersom båda har usla spår tar jag en billig försäkring och streckar även ledande Power Night Star. Han kommer att vara bättre än senast med loppet i kroppen.

Guldloppet, V75-3, kräver streck. Visst kan Jodas Julia leda hela vägen igen men det är inget jag litar på. Striden om spets kan bli tuff. Super Light, den gamle och talanglöse men ändå helt fantastiska hästen, gick som ett jehu efter galoppen senast. Han tränar gudomligt och är loppets givna drag. Och när ska skallöse (?) Airstrike få vinna. Formen är kanon och visst vill han vinna? Dags nu?

V75-4 är ett riktigt bra lopp, final i klass 1. Men här råder det tveksamheter kring förgrundsfigurerna. Persos Seaman är kanske inte i full form ännu, Robin K. har varit sjuk och Viking Briljant har spår tolv. Ska man lyfta fram två roliga får det bli Staro Capricorn som såg ut som en miljon senast och Karbo Cake som är loppets megaskräll.

Never Again i V75-5 är hur bra som helst. Det är i alla fall intrycket efter segern senast. Att vinna så där oförskämt enkelt från dödens. Sådant ser vi inte ofta. Stefan Hultman håller sin häst högt, redan inför debuten gick snacket om att det här var stallets bästa treåring. Nu vet vi.

Visst, Axelite är mycket bra och Walenzio är en glänsare som leder länge. Men – hur ska de kunna stoppa Never Again? Ingen aning och spik på allt.

Chimall T.T. är också stenklar. Att han inte vann senast var inte så konstigt. Han gav Trade East en tuff match efter att ha vandrat utanpå denne sista 1 200. Gången innan var han grym vid V75-seger. De värsta motbuden har dåliga spår och allt talar för tidig spets och sen är det kört.

Rakas känns som draget i V75-7. Han satt fast senast, öppnar fort och bör få en bra resa. Access Tooma ska också passas. Glöm senast och minns gången innan. Fem streck.

FAKTA

Helgens tips

V75-1: 2, 4 (res 9–1)

V75-2: 3, 10, 12 (res 9–2)

V75-3: 2, 3, 5, 6, 9, 10, 12 (res 11–7)

V75-4: 1, 2, 3, 4, 7, 9, 11, 12 (res 8–10)

V75-5: 4 Never Again (res 2–5)

V75-6: 4 Chimall T.T. (res 11–12)

V75-7: 2, 3, 5, 9, 10 (res 4–1)

1 680 rader/840 kronor

4 Never Again (Solvalla, V75-5)

Löfte. Grym senast. Bör krossa allt igen.

4 Chimall T.T. (Solvalla, V75-6)

Kanon. Bra läge. Mot spets. Blir svårslagen.

5 Rakas (Solvalla, V75-7)

Starsnabb speed-kula. Får loppet. Passas.