”Favoriterna får en fot i arslet”

Krönika: Micke Nybrink om Halmstadtravet

TRAV

Lätt i Halmstad? Slå genast bort alla såna tankar Vi låter Tylösandsfyllona gå i fällan. Att pussa favoriter är inte min grej. Vi ger dem en fot i arslet i stället.

Från början var det inget vidare, det kändes liksom inte riktigt bra. Skully Gully, Pinepower Rose, Commander Crowe, Mils You Love, Vincent du Ling, Chimall T.T. Det är ju ganska bra hästar och för ett otränat öga kan de te sig svåra att få bort. Vad jag svamlar om? Jo, hur listigt är det egentligen att krypa ner bredvid ett gäng storfavoriter och mysa och samtidigt hoppas på miljoner på V75? Nej, en sträckt vrist à la van Bronckhorst ska de ha, i röven, annars blir det inga pengar.

”Här säger vi syn”

I V75-1 har Skully Gully innerspår bakom bilen över 1 609 meter. Lägg märke till att det är just 1 609. Det innebär nämligen att starten går senare än vanligt på rakan och att innerspår verkligen är pole position. Adielsson lär inte bomma ledningen med storfavoriten. Bara att spika och beställa en stor stark? Nix, här säger vi syn. Skully Gully har inte varit bra sen den 3 oktober 2009. Då vann hon ett V75-lopp på Solvalla. Efter det har hon letat efter formen. Hon har svikit förr Senast, som dunderfavorit under Elitloppshelgen, svek hon kapitalt när hon stannade i ledningen i ett sprinterlopp. Efter 1.12,5 första 1 000 kunde hon inte förlora. Men det kunde hon alltså. Visst kan hon vara bättre nu, men det är ändå bara en gissning. Hon kanske gör en Somekindacatch/I Wont Dance? Stannar lite alltså.

Krävs inget mirakel

Calamara Donna har inte vunnit på slutet men körs bakifrån nu och då är hon 20 meter bättre. Swept to Victory gillar när Skully Gully trampar luft och Nursery Rhyme är given. Pinepower Rose (V75-2) spikar alla också. Han är klar. Spets och slut. Kanske, säger jag, men vill också påtala att Hotnight Crash varit grym på slutet, att han gick minst lika bra som Pinepower när de möttes senast i ett V75-lopp i Kalmar. Pinepower gick visserligen i dödens men Hotnight fick göra allt grovjobb (i ett hiskeligt tempo) i tredjespår utan rygg sista 800. Det krävs inget mirakel för att Hotnight Crash ska slå Pinepopwer Rose.

Kommer att vinna många lopp

I guld borde hemmastjärnan Commander Crowe vinna. Hans comeback går det inte att klaga på. Spurten efter startgalopp visade att han kommer att vinna många lopp till innan karriären är över. Kruxet är dödens. Han lär hamna där, utanpå ledande Garland Kronos. Jag tror inte att Kolgjini, även om han börjar mjukna lite, släpper ledningen frivilligt. Garland höll tappert utanpå Beanie M.M. i lördags och jag räknar med att Ludde är upppumpad och tror hårt på sin häst. V75-4 är ett garderingslopp. Badly Drawn Boy körs i spets ”no matter what” och det gillar vi. Tänk om han smiter undan.

”Behöver inte mejla att jag är galen”

Skrällen sitter Adielsson bakom. Peace Photo är ingen stjärna men favoriterna känns konstiga och loppet kan utvecklas till omgångens sämsta när de visar sig vara laddade med knallpulver. Olivia Lavec vinner V75-5. Hon vann ett billigt lopp i Eskilstuna senast, stack undan i ledningen efter att ha fått bestämma. Det sa inte så mycket mer än att hon är brun och har fyra ben – men jag gillar henne ändå och räknar med samma upplägg igen. Peter Ingves är Sveriges bästa och mest rutinerade proffslärling, det här fixar han. Spets, pulla upp, speeda undan. De andra hinner knappt fatta att han lurar dem. I V75-6 hittar jag omgångens vilda drag. Ni behöver inte mejla att jag är galen, det är liksom redan gjort. Gå in på Facebook och skriv skit om mig, det är kaxigt och snudd på oprövat… Hur som helst, Nostro Value. Han vinner. Jag tror fasen det. Näst senast var han överlägsen och senast, på Solvalla, såg han ut som en miljon. Lång distans passar perfekt. Motståndet? Äsch, några halvlusar från Stockholm.

FAKTA

Helgens tips:

1. 5 Nostro Value (Halmstad, V75-6)

Hårding i sitt livs form. Sänker allt? Tokspik.

2. 9 Calamara Donna (Halmstad, V75-1)

Toppsto. Bäst bakifrån. Rygg ledaren och slut?

3. 1 Hotnight Crash (Halmstad, V75-2)

Kanonbra senast. Ger favoriten en tuff match.