Jag har en klar – bara Åke gör sitt

TRAV

Jag hakar på trenden. Beanie M.M. garderas. För det skräller ju alltid i guld numera.

I kallblodsloppet har jag fått en klar. Hon leder runt om till 20 gånger.

V75 i Årjäng är ju en av sommartravets klassiker. Det spelar ingen roll om regnet öser er, folk trängs ändå runt banan. Förra året var det typ 14 000 besökare som villigt lät sig nästan dränkas. I år hotar SMHI med ostadigt väder, växlande molnighet och regnskurar så ta med paraplyet.

Själv loggar jag in på ATG Live och lägger mig hemma i hammocken. Sämre lördagar kan jag tänka mig. Men för att lyckan ska bli total måste liret gå bra. Nu kör vi.

V75-1: Oj, brukar inte spel­arrangören försöka lägga ett ganska lätt lopp i inledningen? Här har det blivit fel, loppet är inte svårt, det är omöjligt; 1 640 meter och alla är lika halvbra. Möjligen var tanken att Crown’s Banker är klar? Bo Westergårds sjuåring vann ett V75-lopp på Färjestad i september -07, var grym då men efter loppet höll han på att sparka ihjäl Westergård i direktsändning. Hästen skrämdes av en kameraman och slog bakut, hoven var tre centimeter från Westergårds haka. Hur som helst, Crown’s Banker har ett lopp i kroppen och kan visa sig överlägsen, men jag tar den risken och helgarderar.

V75-2: Också svårt och streckkrävande, om man inte hittat en chansspik. Jag har imponerats av Fast Allegro i de två senaste starterna. Åke Svanstedt ryckte skorna på henne näst senast, då vann hon från dödens i stark stil. Senast lekte hon sig till spetsseger i ett V64-lopp i Åmål. Jag var själv där och känslan var att hon kunnat springa ett varv till. Allt handlar om att inte bli fast – att tidigt komma ut i andraspår och se till att köra i god tid. Gör ditt jobb, Svanstedt. Du har bästa hästen.

V75-3: Det har skrällt i guld tre veckor på raken nu och även om det ser upplagt ut för Beanie M.M. väljer jag att haka på trenden. Beanie borde ha vunnit senast och eftersom han är stor favorit väljer jag att vara petig. Walmanns duo, Dust All Over och Rune U.S., spurtar vasst och Frisk’em flög fram bakom Micro Mesh senast. Storskrällen heter Photocopy. Han såg ruskigt bra ut i Finland senast där han exploderade efter sen lucka strax före mål. Om jag försöker plocka ner månen? Ja, och? Spika favoriten ni.

V75-4: Nouveau Zet kan vara en spik. Han har hittat sig själv sedan Daniel Redén börjat köra honom utan skor. Nu rattar Kihlström och med de senaste mycket starka prestationerna på näthinnan inser man snabbt att det är bra chans, mycket bra chans. Om han galopperar finns det tre motbud. Lazelot Eson är i knallform och var sylvass senast. Hubbub är det lite­ cirkushäst över men kapacitet finns. Zasssa T.H. blev grovt störd i sista sväng i lördags, såg annars fin ut och ska med som skräll.

V75-5: 15 kallblod ryker ihop och de är hästar över hela banan. Jag famlade länge i mörkret men efter ett samtal med Per Nicklasson, tipschef på Sportbladets travredaktion, kändes det bättre. ”Rimaggan”, sa Pelle, ”kolla upp Rimaggan. Hon kan mycket väl hålla undan.” Pelle är ingen bluff, ingen tippar fler lopp i Sverige på ett år och Rimaggan visade sig vara ett kul drag. Hon har verkligen gått bra på slutet, låt vara i lite enklare gäng. Men ni minns väl hur det såg ut i Danneros guldtäcke där B.W.Gulliver drog undan och vann överlägset till 69 gånger. Rimaggan gör en kupp a la B.W.Gulliver, hoppas jag.

V75-6: Hur svårt kan det vara? Antingen leder Japanese Face runt om eller så blåser Joke Face förbi allt sista 700. Två streck.

V75-7: Neo Smed debuterade för Lähdekorpi senast och var jätte­bra som tvåa dödens. Nästa gång är han klar, tänkte jag. Nu är det nästa gång. Motbudet är S.J.’s Otto. Han har imponerat stort i alla starter utom en och såg ut att vara tillbaka på banan senast efter bottennappet på Solvalla under Elitloppshelgen. ­Local Conch? undrar ni. Svar: Är det inte travtävlingar?

Helgens tips

1. 8 Fast Allegro (Årjäng, V75-2) Ser mycket fin ut. Okörd senast. Toppchans.

2. 1 Rimaggan ­(Årjäng, V75-5) Intressant läge. Kör så länge det ryker. Drag.

3. 4 Neo Smed ­(Årjäng, V75-7) Stark i ny regi senast. Snällare resa nu. Varning.

FAKTA

V75-systemet

V75-1: Alla tolv startande (res 9–11)

V75-2: 8 Fast Allegro (res 3–10)

V75-3: 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11 (res 1–10)

V75-4: 3, 4, 6, 11 (res 7–10)

V75-5: 1 Rimaggan (res 6–14)

V75-6: 2, 11 (res 9–4)

V75-7: 4, 8 (res 3–1)

1 344 rader/672 kronor