Allt blev skit för Kolgjini

TRAV

Örebro. Egentligen ingen nyhet. Vi har sett det förr. För Kolgjini är det alltid samma sak.Himmel eller helvete.

Hans lördag i Örebro var nog ganska varm.

Raja Mirchi skulle vinna finalen i den öppna E3-klassen hur lätt som helst. Det hade vi vetat om hela veckan. Lutfi Kolgjini, Sveriges överlägset bästa tränare av unghästar, var inne på samma linje.

Det började barka åt skogen redan under fredagskvällen. Kolgjinis hästar under­presterade. I E3-finalen för ston stod inte Nice Kronos att känna igen.

”Jag har bytt foder för tio dagar sen och hästarna orkar inte den sista biten. Jag är orolig. Jag har inte en aning.”

Ungefär så sa Kolgjini på stallbacken ett par timmar före start av V75.

Usch, hur ska vi nu tänka? Jag fick svara på den frågan många gånger före spelstopp. ­Hela spelarkåren var i gungning. Ingen visste vad som gällde. Själv bestämde jag mig för att inte bry mig. Ibland ska man inte lyssna för mycket, ibland gäller det stänga öronen när tränarna ser spöken i varenda buske.

Efter värmningen av Raja Mirchi kändes det rätt. Hästen såg fin ut. Det gjorde även Kolgjinis andra två hästar i E3-finalen. Väster­bo Face It och Classic Man. Såja.

Såg halt ut i provstarten

Sen brakade helvetet lös. I provstarten såg Classic Man bakhalt ut medan Raja Mirchi föreföll vara okej, inte mer. När starten gick hände allt snabbt. Kolgjini var med och gasade om position, fick Update på utsidan och valde att vika fram körspöet. Det skulle han inte ha gjort. Hästen kastade sig i galopp, ställde sig hyfsat snabbt men galopperade igen. Loppet var kört. Även Classic Man galopperade bort sig. Västebo Face It fick en hård resa i ledningen och blev fyra.

Lutfi Kolgjini såg ändå ut att kunna ­ruska av sig fiaskot. Efter loppet berättade han att han valde att gasa med Raja eftersom ­hästen är stänkrädd; han ville inte ha någon i ­vägen. Sen sa han att det blev skit av allt och att det smällar man får ta. Just det sista visar att han ändå har en skön distans till sitt jobb.

Tänkte på föräldrarna

Vann E3-finalen gjorde i stället Deuxieme Picsous och Johnny Takter. Johan Lejon tränar och jag måste säga att det kändes bra. Hästen avslutade strålande från kön och Lejon är utan tvekan en kille som kan plocka fram bra hästar. Före loppet berättade Johan att han egentligen inte brydde sig så mycket, att han mest tänkte på sina föräldrar som gått bort. Efter loppet tillägnade han segern sin nyligen bortgångna mamma och vi fick nog alla en klump i halsen. Det kändes äkta och fint, nästan på gränsen till för intimt.

Till sist: I onsdags var det Matilde Tröjborg som fick oss att stå med öppna munnar när hon vann på Solvalla. I går var det Local Conch som mosade, malde och till sist krossade ledande storfavoriten Chimall T.T. i V75-7. Flemming Jensen tränar både Ma­tilde Tröjborg och Local Conch och man kan undra hur han bär sig åt? Galoppträning under sadel – är det alltså så enkelt? Hur som helst, den killen har starka hästar, det är nästan otäckt att se när han släpper dem lösa.

Man bör undvika att bråka med dem.