Kolgjini ger inget – jag spelar emot

TRAV

Kolgjini eller inte Kolgjini?

Det är frågan.

Hemma på Jägersro brukar han regera.

Jag spelar ändå emot, ­annars ger det ju inget.

Travspel handlar inte alltid om att strecka hästar man tror vinner. Vissa gånger, eller rent av ofta, ska man ställa sig frågan om kupongen/systemet man funderar på att lämna in har något spelvärde. Finns vinstpotentialen där? Eller har jag gjort som alla andra, spikat i de givna loppen och garderat där det sägs vara svårt. Aj då, har jag det? Suck.

I det läget kan det vara dags att stoppa ner plånboken en stund. Ett exempel: I onsdags singelstreckade jag One too Many på V64, precis som alla andra. Han kunde ju inte förlora. I flera andra lopp hade jag streck för två, tre ­betrodda hästar – det kändes heltäckt. ”Men omgången är ju sån”, protesterade jag när Göran Borgås frågade var jag hade skrällarna. ”Eeeh, det är ont om dem”.

En örfil skulle jag haft. Jag borde inte ha spelat. Mitt system ­hade ingen potential. Jag borde ha stått över eller, fräckt som satan, garderat eller plockat bort One too Many. Där låg pengarna.

Samma känsla dyker upp inför lördagen på Jägersro. Kolgjini ­vinner förstås med Lavec Kronos och Raja Mirchi. Han tar ut två av sina bästa hästar på V75, båda har topplägen och körs för spets. ­Bara att spika. Analys behövs inte.

Jag är beredd på smällen

Så lätt kan det vara. Men hur kul blir mitt system med de två singel­strecken? Är det vettigt att lägga 700 spänn på ett spel som anses vara det svåraste av dem alla och ändå bara ha chansen att vinna 5?000 om det tar i kanterna? Nej, givetvis inte. V75-spelande går ut på att räkna med förlust 99 ­gånger av 100 men att kunna vinna stort den där 100:e gången.

Hej då Lavec Kronos. Hej då ­Raja Mirchi.

I Guldloppet, V75-3, väljer jag att chansspika emot Lavec Kronos. Jag tror nämligen inte att Rakas är så mycket sämre. Per Lennartssons nya stjärna hade troligen vunnit Jubileumspokalen senast om bara luckan kommit från rygg på ledaren. Det var Nu Pagadi som vann. Före det har Rakas signerat idel topp­insatser. Jag vet ­inte hur Lennartsson kör, om han laddar med Rakas eller bara letar position, men det ska i alla fall bli kul att se honom speeda ner ­Lavec Kronos.

Eller så vinner Lavec Kronos med 20 meter, det är väl det troliga, men då tar jag den smällen. Som spelare måste man ha hårt psyke och veta att tålamod lönar sig. Some day…

Yason Boko spikas

Raja Mirchi (V75-6) kan bli ­extremt svår att jobba bort. På hemmaplan brukar han vara överlägsen, mycket talar för en lugn start, spets efter 500 och lätt ­undan. Men han har galopperat

i två av de fem senaste starterna. Det är kalla fakta. 40 procents chans att han strular till det? Och han vinner nog inte med galopp.

Draget är en häst jag fallit pladask för. Stig H Johansson bästa treåring, Formula One, är en härlig typ som imponerat stort. Spår tolv är förstås bedrövligt men Örjan Kihlström är bäst i världen bakifrån. Jag dubblar Raja med honom, eller kanske tvärtom. Raja Mirchi kan eventuellt ge honom en match, ha ha.

I V75-7 spikar jag Joakim Lövgrens Yason Boko. Har fått för mig att det här är en kanon. Näst ­senast avslutade han strålande som tvåa på 1.13,7/3?160, det bara rök om den långspurten. Senast satt han fast med rubbet sparat i Jubileums­pokalen. Nu slipper han Nu ­Pagadi. Nu heter motståndarna Frillan Filiokus och Ibiza Broline. Kör inte för sent, Lövgren.

Helgens tips

1. 4 Rakas (Jägersro, V75-3) Fast med allt sparat senast. Blåser allt i spurten?

2. 6 Yason Boko (Jägersro, V75-7) Mycket fin häst. Ner i klass. Krossar allt. Spik.

3. 12 Formula One (Jägersro, ­V75-6) Topptreåring. Kan mycket väl ­runda allt. Drag.

ARTIKELN HANDLAR OM