Tre fräcka spikar med dunderform

TRAV

Svårt i lördags.

Ännu svårare förra lördagen.

V75 är inget frökenlir numera.

Påsk-V75 på Romme är ­inget undantag.

8,1 miljoner gav sju rätt på Åby i lördags och veckan innan, på Solvalla, tog en vinnare hela potten, 23,6 miljoner kronor. Det är nästan så att man längtar efter en hederlig favoritomgång på Bergsåker. Nej då, nu ska vi inte vara såna, det är underbart när V75 är så här svårt, när favoriterna synas och det körs för fullt i loppen.

Tänk om man visste att det alltid var så här – då skulle jag spela stenhårdare än nu. För ibland är man nästan paniskt rädd att det inte ska hända något. Då är valet givet att dra ner på insatsen, eller att (nåja) stå över.

Spretiga tips

På Romme i morgon är det ingen sådan risk. Omgången är hur svår som helst. Givna spikar saknas och om man tittar på hur landets experter tippat så är det ovanligt spretigt.

Tipsettor i en tidning är åttonde­rankade i en annan. 

Jag provar med tre singelstreck, tre hästar som är långt ifrån klara vinnare men som ändå bör ha vettig chans – alla har passande uppgifter och dunderform.

Haraldinho i V75-1 har jag tjatat om och spelat på en längre tid. Jag gillar Melander/Lundströms fyra­åring. För tre starter sedan trodde jag på fullt allvar att han skulle kunna ge Formula One en match. Det gick inte riktigt eftersom Formula One släpptes till spets medan ”Harre” fick trava i dödens. Men insatsen som trea var strålande, byt positioner och Formula One kan torka sig … Näst senast fick han också trava i dödens på en jänkare, nu var det Daniel Redéns Shaq is Back som ledde. Tvåa blev Haraldinho och det var mycket bra gjort.

Senast travade Haraldinho i tredjespår till dödens innan han tog över ledningen 1?500 meter från mål. Han lekte sig till seger i ett ganska tufft Breeders’ Crown-försök. Intrycket var fortsatt knallform. För mig är han en given spik, det är två stallkamrater att slå: Express Step och Pitch Command.

Calamara Donna (V75-3) är en chansspik. Hon är den typen av häst som vill smyga med och speeda loss sista 300 meterna. I årsdebuten i lördags satt hon fast med massor sparat efter en invändig köresa. Över mål klättrade hon i ryggar och det var ingen diskussion om vem som var i minst behov av en dusch efter tävlingarna.

Spår tre bakom bilen är perfekt, hon är pilsnabb ut och Kihlström kan leta rygg i utvändigt slagläge. Sen gäller det att tajma styrningen, att våga vara kall. Känns som om vi valt rätt kusk, eller hur?

Tar inte stryk i spets

I kallblodsloppet är jag inne på att Svanstedt kör vinnaren. Han får låna Bongsbofax av Jan-Olov Persson och det är bara att tacka och bocka för Åke. Hästen är i dunderform. Senast såg han jättefin ut vid lätt spetsseger och det troliga är han forceras till ledningen igen. I den positionen ska han inte behöva ta stryk. 

Övriga godbitar:

Pixel Chic (V75-2) är alltid underskattad. Formen är på topp och skrällvarningen är given.

Monte Major (V75-4) är en talang som glänste i årsdebuten. Han är ett hett bud med klaff. Luringen i loppet heter Caramelle Zon. Hon satt fast med massor sparat senast.

Marshal Hackstable är värd segern i V75-6. Cayenne Käbb höll strålande i dödens i comebacken och är rysaren.

Kan K.L.M.Prelong (V75-7) prestera lika bra som senast? Då kan Sanity få sig en näsbränna.

Helgens tips

1. 3 Calamara Donna (Romme, V75-3)

Racersto med lopp i kroppen. Smyger och smäller?

1. 8 K.L.M.Prelong (Romme, V75-7)

Ofattbart bra senast. Behöver tur. Kan slå till igen.

3. 5 Haraldinho (­Romme, V75-1)

Lätt att gilla. Hittar ständigt nya växlar. Spikas.

Micke Nybrink