Nybrink: Jag har en stenklar femoddsare

Micke Nybrink om helgens V75

TRAV

Sport i världsklass, V75 på en torsdag.

Himla trevligt.

Sveriges nästa stora stjärna är spiken.

Tamla Celeber förlorar inte Drottningens pokal.

Och så har jag en stenklar femoddsare.

Åbys extrainsatta V75:a är numera en tradition och även om det gnällts en del om för mycket V75 måste jag säga att jag gillar upplägget. Vore det bättre om Solänget inte fick köra V75 alls i år och Åby körde på lördag? Nej, just det.

Glöm inte att det är dubbla open stretch på Åby, att det gäller att leta skrällar med låga nummer som smiter fram invändigt den sista biten.

Drottning Silvias Pokal körs som V75-1. Loppet handlar i stort sett bara om en ­pålle, Tamla Celeber är en ­blivande elithäst (om hon inte redan är det) och att hon ska förlora mot ett gäng jämngamla ston finns inte. I kvalet lekte hon sig till ­seger, Örjan Kihlström fin­åkte över upploppet, petade näsan och solade.

Visst kan man spekulera i att Björn Goop kör i spets med ­Fortunes Dream och tvingar fram Tamla i dödens. Men frågan är om det inte blir jobbigast för Goop-hästen? Tamla bryr sig inte om lite grovjobb. Hon gör allt kusken ­begär av henne. Nej, spika och njut av en häst som kan bli något jättestort. Så här ska en travare se ut.

Han är i mål, så känns det

Danske Orali trodde jag stenhårt på när V75 kördes senast på Åby ­under Olympiatravet. Från bakspår hamnade han i femte ytter och ­bombade runt allt i spåren sista 700. Hästen var ruskigt bra och totalt stenklar. Men den sista biten smet fripassageraren Putte Topline fram invändigt och skandalen (man blir ju tokig) var ett faktum. Det stod moralisk vinnare i både hästens och kusken Jeppe Juels panna.

Den här gången har Orali spår fyra bakom bilen, han är startsnabb och körs mot ledningen. Motståndet är klenare än senast och man behöver inte tänka efter. Han är i mål, så känns det.

I V75-5 hittar jag omgångens bästa drag. Inhibited är en av många mycket fina unghästar i Stefan ­Melanders stall. Jag tror faktiskt att den här tuffingen är en av de bästa, eller kan bli. Han påminner inte så lite om sin pappa Scarlet Knight. Näst senast brakade han runt allt sista 700 och vann i bländande stil. Senast blev det pannkaka av allt efter en invändig köresa och flera ton i tömmarna över mål.

Nu kör Örjan ­Kihlström, läget är perfekt och det kan mycket väl bli en snabb start mot spets. Då blir det inte hårt i mål. Annars får han ta fram Scarlet Knight-skallen. Spik på allt.

Strecka på i Kungapokalen

Övriga lopp i korthet:

Pebbly spetsar och släpper till Stepping Space i V75-3? Den sistnämnda tränar dunder och kan överraska. Conchita Exklusive är skrällen, jättefin årsdebut.

Mr Picolit borde leda V75-4 från start till mål. Tyvärr för hans del är Vekas Pride med. Han bara springer, kusken bara kör?… Megaskrällen är Express Step – formen är hur bra som helst. Spår tolv, jag vet, men fyra procent.

Svårt i V75-6 där det ser ut att bli hård körning. Det kan gynna spurtstarke G.H.Nemo som var ­lysande i årsdebuten.

Kungapokalen är ett topplopp och man ska strecka på. Jag chansar bort franske Wishing Stone som sprang över hela banan upploppet ner i försöket. Streck­värdet på honom som favorit är i stort sett noll. Flygmaskinen Hard ­Livin ska toklättas och jag vet att Daniel Redén har mycket höga tankar om honom. Fem procent på den ­kanonen. Alla tiders.

FAKTA

Tips och system

Tipsen

1. 7 Inhibited  (Åby, V75-5)

Löfte med läge. Omgångens roligaste drag. Singlas.

1. 12 Express Step (Åby, V75-4)

Ruskigt bra form. Kan skrälla om det blir över­pace.

3. 5 Hard Livin

(Åby, V75-7) Flygmaskin som lättas i balansen. Visslar till? Rysare.

Micke Nybrinks system

V75-1: 2 Tamla Celeber (res 1–3)

V75-2: 4 Orali (res 1–9)

V75-3: 1, 3, 6, 8, 9 (res 2–7)

V75-4: Alla tolv hästarna (res 1–12)

V75-5: 7 Inhibited (res 2–3)

V75-6: 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10 (res 6–7)

V75-7: 3, 4, 5, 6, 12 (res 9–10)

 2?100 rader/1?050 kronor

ARTIKELN HANDLAR OM